Sensommarskörd och solmogna tomater – med smak av Italien. Just tomaten, tillsammans med vitlök, färska örter och pepprig olivolja är själva sinnebilden av det italienska köket. Jag bjuder på några av italienarnas egna favoriträtter med tomat: en klassisk pasta, långtidsbakade tomater i olivolja och rustik bondsoppa från Toscana. Helt enkelt mat
i säsong, lagad med italiensk enkelhet, de bästa råvarorna och en stor portion kärlek.
Ända fram till 1860 var Italien inte ett enat land utan ett hundratal små riken. Därför finns inte heller ett italienskt kök, utan varje region har sin egen tradition. Före andra världskriget kunde Italien faktiskt delas in geografiskt när det gäller köket: i norr åt man smör, polenta, risotto och köttgrytor. Även pastan är ett exempel på att regionerna vill ha den på sitt sätt.
I mellersta Italien vill man ha ister och färsk pasta och i söder olivolja, torkad pasta, pizza, chili och tomater. Just i trakten kring Neapel är tomaten historiskt sett viktig, det var här som tomatkonservindustrin uppstod. Men under de senaste femtio åren har många från södern flyttat norrut, och många från landet har flyttat till städerna, så en del har förstås förändrats.
Och på tal om tomater. Ursprungligen ansågs de vara giftiga och odlades enbart som prydnadsväxt och det var först under 1800–talet som de blev vanliga i den italienska husmanskosten och fick en central roll tack vara pizza och pasta. Och vad kan väl passa bättre än att hylla just tomaten så här i sensommarens skördetid. Så låt oss göra en matresa till ett världens mest älskade kök och njuta av mat i säsong på italienskt vis.
Här hittar du Caroline Hofbergs recept:
………………………………………………………………………………………………………

Allt gott,
Caroline
Hon har alltid älskat mat och sen många år tillbaka jobbar Caroline som frilansande matskribent, men i grunden är hon kostekonom. Hittills har det också hunnit bli 17 kokböcker. Under åren i Frankrike väcktes intresset för vin, och numera är hon även utbildad sommelier WSET Level 3. Förutom sina uppdrag för tidningar, företag och förlag har hon också en matblogg: Caroline i Köket och ett instagramkonto, @carolineikoket som hon fyller med mat och dryck.