Långtidsbakade tomater i olivolja

Att kunna njuta av sommaren på burk, resten av året, är verkligen lyxigt. Tomaterna, som bakas under lång tid på låg temperatur i olivolja, får en härligt söt smak. Passar utmärkt till en sallad med burrata eller mozzarella. Men tomaterna är också goda att toppa bruschetta eller pizza med, eller servera till sensommarens grillrätter. Den olja som eventuellt blir över när tomaterna är slut kan användas i matlagningen.

Recept: Caroline Hofberg

Långtidsbakade tomater i olivolja
Skriv ut Pin
Inga betyg än

Långtidsbakade tomater i olivolja

Måltid Huvudrätt
Kök Italienskt
Keyword artiklar, mat, Recept

Ingredienser

  • 1 kg Tomater
  • 4 st Skivade vitlöksklyftor
  • Färska kvistar av rosmarin och timjan
  • 2 krm Socker
  • Flingsalt
  • Nymald peppar
  • 3 dl Olivolja

Instruktioner

  • Långtidsbakade tomater i olivolja

Anteckning

  • Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp vatten i en kastrull.
  • Skär ett kryss i toppen på varje tomat. Doppa dem hastigt i det kokande vattnet, cirka 30 sekunder. Skölj tomaterna i kallt vatten och dra bort skalet.
  • Lägg tomaterna tätt i en ugnsfast form, pressa ihop dem så gott det går. Stick ner skivad vitlök och örtkvistar. Krydda med socker, salt och peppar. Ringla över olivoljan.
  • Baka i mitten av ugnen cirka 2 timmar, ös med olivoljan ett par gånger under tiden.
  • Låt kallna.
  • Lägg ner tomater och vitlöksskivor en ren glasburk, stick ner några färska örtkvistar.
  • Fyll på med olivoljan. Förvara i kylen, men servera tomaterna rumstempererade.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Receptbetyg