Soppor – klassiska vintervärmare

Soppor - klassiska vintervärmare
Soppor – klassiska vintervärmare. Foto: Ove Lindfors

Nog är väl ett långkok som puttrar på spisen en oslagbar lyx så här års. För min del behöver det absolut inte vara en köttgryta. Tvärtom, jag älskar soppa och för mig finns det en soppa för varje tillfälle.

Text & recept: Caroline Hofberg Foto: Ove Lindfors

Trots vårt nordiska vintermörker är det inte bara vi som tycks har en tradition av långkokta soppor. Även varmare länder har förstås sina enkla bondkök, där grunden är att allt skulle tas om hand och inget fick förfaras. Och vilken maträtt är då mer passande än en soppa?

Nu för tiden är det superinne med kylskåpsrens, och tillhör man dem som samvetslöst kastar mat – då är man inte speciellt ”up to date”. Tänk om våra förfäder hade anat att deras typ av leverne, som var nödvändigt för deras överlevnad, en dag skulle bli trendigt!
Ledorden för mina maträtter i det här numret kommer att vara långkok, billigt, ta tillvara och husmanskost. Något som fått mig att minnas hur det var att tvingas äta soppa som barn, och min totala matvägran. Låt mig bara kort sammanfatta: Köttsoppa med klimp och Ärtsoppa hamnade aldrig på 10-topplistan. Klimpens storhet kan jag fortfarande inte förstå. Däremot lagar jag gärna köttsoppa, men väljer att toppa den med pepparrotsaïoli eller grönkålspesto med mandel och Västerbottensost. Ärtsoppa blir det också emellanåt, jag gör den alltid vegetarisk så kan alla toppa med vilka tillbehör de själva önskar: knaperstekt fläsk, picklade senapsfrön och fintärnade ugnsrostade rotfrukter med timjan.

Soppor – klassiska vintervärmare

Men den här gången föll inte mina val av maträtter på det svenska matarvet. Istället har jag blickat ut mot Europa och kommer att bjuda på tre klassiker som vi alla känner igen. Enkel mat utan krusiduller, som alla får mina smaklökar att jubla. Dessutom framkallar de fina minnen. För visst kan man riktigt känna smaken av den Gratinerade löksoppan med lantbröd och Gruyère på en fransk bistro? Eller en rustik Minestrone en kylslagen dag i Toscanas böljande landskap är förstås romantiskt så det förslår. Och säg den skidåkare som inte ätit Ungersk gulaschsoppa i skidbacken?

För mig är den här typen av mustiga och smakrika soppor även optimal bjudmat så här i vintertid. Som situationen ser ut just nu tycker jag verkligen inte man behöver satsa på middagsbjudningar som innehåller det mest exklusiva man kan hitta på. Just nu känns det betydligt mer rätt att bjuda budgetsmart och med hjärtat. Och till den här typen av maträtter känns också vin av lite vardagligare slag som det självklara valet, åtminstone för min del.

Här hittar du Caroline Hofbergs recept för:

Gratinerad löksoppa

Ungersk Gulaschsoppa på högrev

…………………………………………………………………………………………………………

 

Allt gott,
Caroline

Caroline Hofberg, är gift med Ove och bor i det enda hus som är kvar av L.O. Smiths gamla spritfabrik på Reimersholme i Stockholm. Sen en tid tillbaka har dom också bytt ett gammalt stenhus i södra Frankrike mot lugnet på Öland. 
Hon har alltid älskat mat och sen många år tillbaka jobbar Caroline som frilansande matskribent, men i grunden är hon kostekonom. Hittills har det också hunnit bli 17 kokböcker. Under åren i Frankrike väcktes intresset för vin, och numera är hon även utbildad sommelier WSET Level 3. Förutom sina uppdrag för tidningar, företag och förlag har hon också en matblogg: Caroline i Köket och ett instagramkonto, @carolineikoket som hon fyller med mat och dryck.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.