Hur länge håller en öppnad flaska vin?

Visst händer det att en flaska inte dricks upp ibland? Men hur länge håller vinet egentligen? Här är tips, råd och fakta om hållbarheten!

hur länge håller en öppnad flaska

Mousserande vin

Mousserande vin håller 1-3 dagar i kylen om flaskan återförsluts. Vinförslutare finns i alla prisklasser och är bra att ha hemma. Tips! Om bubblet blir platt kan man kicka liv i bubblorna genom att släppa ner några russin i flaskan.

Rosévin och ekfatslagrat vitt vin

Öppnade flaskor har en hållbarhet på 5-7 dagar i kylen med kork på.

Ej ekfatslagrat vitt vin

Ej ekfatslagrade viner håller i kylen 3-5 dagar med kork på.

Rödvin

Rött vin håller i 3-5 dagar med korken på och placerad på en mörk och sval plats. Röda ekfatslagrade viner har ett högre skydd mot oxidation och håller öppnade något länge, ibland blir de faktiskt bättre efter några dagar i kylen.

Starkvin

Beroende på stilen håller öppnade flaskor av sherry i en 7-30 dagar. Det samma gäller portviner. Portviner i Tawny-stil håller i upp till ett år och LBV och Vintage Port är känsliga för syre och håller bara i en vecka. Populära Madeiran, den kan du ha öppen i minst ett år. Tänk på att förvara med korken på och på ett svalt ställe.

Bag-in-box

En öppnad box håller i upp till en månad. Ju mindre vin som är kvar i boxen, ju sämre är hållbarheten.

Tips och råd!

Tänk på att öppnade viner lätt tar smak av annat som står i kylen, som exempelvis ostar. Därför är det viktigt att återförsluta flaskan.

Ett smart sätt att ta tillvara på överblivet vin är att frysa vinet i iskuber och ta fram för att använda i matlagningen.

 

Läs också:

5 smarta hacks för vin – de här tipsen får du inte missa!

Vinhacks – fem roliga saker du kan göra med vinflaskan

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.