Årets rätt 2019 – Kåltaco

Sedan starten 1983 har Årets Kock format svensk matkultur. Nu lanserar de Årets Rätt med en ambition om att skapa nya svenska matklassiker. Bakom Årets Rätt 2019 står den regerande Årets Kock-vinnaren David Lundqvist.

Årets Kock 2018, är först ut att ta fram Årets Rätt – en kåltaco som har allt. Den är frasig, krispig, mjuk och fylld med godsaker som grillad portabello, cheddar, svarta bönor samt chili, koriander och lime.

Årets Rätt ska spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi. Den ska kunna serveras både hemma och på restaurang, vara klimatsmart och lagad på råvaror tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet under större delen av året.

Skriv ut recept
Kåltacos
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Maträtt Buffé, Huvudrätt
Portioner
Ingredienser
Spetskål – ”tacoskalen”
Svarta bönor
Kimchimajonnäs
Portabellosvamp
Tillbehör
Maträtt Buffé, Huvudrätt
Portioner
Ingredienser
Spetskål – ”tacoskalen”
Svarta bönor
Kimchimajonnäs
Portabellosvamp
Tillbehör
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Instruktioner
  1. Börja med ”tacoskalen”, alltså bladen av spetskål som ska fyllas. Plocka de yttre 8 bladen och skär bort cirka 2 centimeter av den grova bottnen. Koka upp vatten och salt i en vid kastrull. Blanchera (snabbkoka i hett vatten) bladen hastigt, cirka 10 sekunder, ta upp bladen och kyl dem i isvatten. Lägg bladen på ett papper för att torka upp vattnet. OBS! Spara resten av kålen, den ska användas till en slaw.
  2. Så till bönorna. Använder du torra bönor, blötlägg dem över natten och koka dem mjuka. Ett annat alternativ är att köpa färdigkokta bönor på burk. Sautera (stek hastigt) bönor och chili i sesamolja tills bönorna är genomvarma. Tillsätt koriander, soja och limejuice.
  3. Gör kimchimajonnäsen. Blanda ihop äggulor, senap, kimchibas, limejuice och soja till en jämn smet. Ringla i oljan under kraftig vispning tills majonnäsen har fått en krämig konsistens. Smaka av med salt och eventuellt lite mer soja. Finstrimla resterna av spetskålen och vänd ner i majonnäsen till en spetskålsslaw.
  4. Nu till portabellosvampen. Lägg svamp, olivolja, chili, vitlök, ingefära, soja och limejuice i en kastrull och koka upp under lock. Sjud på medelvärme till oljan klarnat, cirka 15-20 minuter. Lyft upp svampen. Grilla den hastigt på kolgrill eller i grillpanna. Lägg portabello på ett fat, strö över finriven cheddar, låt osten smälta och skär sedan portabellon i tjocka skivor. Ringla över lite olja och salta lätt.
Servering
  1. Fyll bladen med varma svarta bönor i botten. Toppa med spetskålsslawn och sedan den grillade svampen. Avsluta anrättningen med böngroddar, koriander, rödlök, salladslök, chili, flingsalt, olivolja och nymalen svartpeppar.
Dela det här receptet
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.