Fransk fisksoppa med fänkål, potatis, kräftstjärtar, torsk, lax och saffran är både värmande och mättande. Den får sällskap på tallriken av en gul och smakrik aioli med apelsintouch och krispiga örtkrutonger.
Portioner |
|
Ingredienser
- 300 g torsk- och laxtärningar
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 fänkål
- 500 g fast potatis
- 2 msk olja
- 1/2 g saffran
- 2 msk tomatpuré
- 8 dl fiskbuljong vatten och buljongtärning eller fond
- 1 tsk timjan
- 4 skivor vitt formbröd
- 170 g kräftstjärtar i lake
- salt och peppar
- 2 msk hackad dill
Aioli
- 1 äggula
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 tsk vitvinsvinäger
- 1 dl rapsolja
- salt och peppar
- 1/2 tsk rivet apelsinskal
Ingredienser
Aioli
|
Instruktioner
- Tina torsk- och laxtärningarna.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Skala och finhacka löken och vitlöken. Ansa och finstrimla fänkålen. Skala och tärna potatisen.
- Fräs löken, vitlöken och fänkålen i en stor gryta i hälften av oljan, strö på saffranet. Tillsätt potatisen och tomatpurén och fräs ca 3 min. Tillsätt buljongen och hälften av timjanen. Låt småputtra ca 10 min.
- Aioli: Vispa ihop äggulan, den pressad vitlöken och vinägern. Tillsätt oljan lite i taget under kraftig vispning. Smaka av med salt, peppar och apelsinskal.
- Skär brödskivorna i tärningar. Strö på den andra häften av timjanen på brödet och ringla över resten av oljan.
- Rosta brödet mitt i ugnen ca 5 min eller tills de är gyllenbruna.
- Smaka av grytan med salt och peppar. Låt kräftstjärtarna rinna av. Tillsätt fisken i grytan och låt stå på svag värme ca 5 min. Hacka dillen och rör ner den och kräftstjärtarna.
- Servera direkt med en klick aioli och krutongerna.
Receptanteckningar
Tack till Arla för recept och bild.
Dela det här receptet