Fredagsdrinken – Espresso Herbtini

Fredag! Och det är dags att slänga fram veckans Fredagsdrink som vi har hittat i ett pressmeddalncde som landade i faxen. Eller kanske i faxen utan mejlen såklart. Men det fanns en tid när vi inom tidningsbranschen faxade varandra hit och dit. “Kolla faxen” kunde man höra någon basunera ut ett par gånger om dagen.

Den här gången handlar det om Underberg och hur den hittat in i cocktail världen. Läs mer nedan och med det säger vi – Cheers!

Den tyska originalbittern skapades 1846 och tillverkas fortfarande enligt samma recept med medicinalörter och kryddor från 43 olika länder. Ursprungligen har Underberg avnjutits som en traditionell bitter men används idag även allt oftare som cocktailingrediens. Det beror både på smaken och fördelarna med den lilla flaskan.

Underberg tillverkas enbart i flaskor om två centiliter vilket ska vara den perfekta dosen tillsammans med en öl eller efter en god måltid. En av de främsta fördelarna med portionsförpackningen är att drycken alltid förblir färsk, då smaken hos bitter avtar i öppnade flaskor. För bartenders är det en betydande fördel, oavsett om man använder Underberg som bas i drinkar eller bara tillsätter några droppar i klassiska cocktails som Whiskey Sour, Manhattan och Old Fashioned.

– Att smaken förändras efter att flaskan öppnats beror på att kvalitetsbitters kryddas med färska örter och kryddor som påverkas av kontakten med syre. Eftersom bitters har en intensiv smak krävs bara små mängder i cocktails, säger Griffin Schmidt som är Brand Manager på Anora. Det gör att större flaskor ofta står öppnade i barskåpet under en längre tid, inte minst hos hemmabartenders.

Underbergs lilla flaskstorlek gör den även enkel att använda som bas i cocktails, eftersom volymen på två centiliter är precis vad som krävs för att ge smak åt en drink. Kombinationer som passar extra bra med Underberg är fruktiga smaker samt blandningar som skapas med kaffe, cola, julmust och tonic. Den allra enklaste serveringen är dock att fylla ett glas med krossad is och tonic och servera Underberg med flaskan upp och ner i glaset.


Skriv ut recept
Fredagsdrinken - Espresso Herbtini
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Maträtt Dryck
Portioner
Ingredienser
Maträtt Dryck
Portioner
Ingredienser
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Instruktioner
Receptanteckningar

Så här gör du:

  • Häll alla ingredienser i en shaker.
  • Fyll shakern med is.
  • Skaka tills drinken blivit kall och kaffet bildat ett fluffigt skum.
  • Sila upp i ett cocktailglas och servera.

Cheers!

Dela det här receptet
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.