Laxpaté med örtig gurksås

En läcker laxpaté kommer med all säkerhet att göra succé på påskkalaset. Receptet är också bra att spara till försommarens buffé, studentskivor och midsommar. För dig som inte önskar kallrökt lax i patén går den bra att utesluta, öka då mängden färsk lax till 1 kg.
Eftersom ägghalvorna har en topping av rom har jag valt att göra en örtsås som blandas med pressgurka – annars är en klassisk romsås också god ihop med patén. (ca 16 st) 

Recept: Caroline Hofberg 

Laxpaté med örtig gurksås
Skriv ut Pin
Inga betyg än

Laxpaté med örtig gurksås

Keyword artiklar, Recept
Portioner 0

Ingredienser

  • 800 g Färsk laxfilé
  • 3 st ägg
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm Cayennepeppar
  • 1 dl hackad dill
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g Skivad kallrökt lax
  • smör
  • Bakplåtspapper

Örtig gurksås (4 port)

  • 1 st gurka
  • 2 msk Ättikssprit 12%
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm Nymald vitpeppar
  • 2 dl creme fraiche 34 %
  • 1 msk majonnäs
  • 2 msk Vardera av dill, gräslök och persilja

Instruktioner

  • Laxpaté med örtig gurksås

Anteckning

Smörj en avlång brödform, 1 ½ liter. Klipp till och lägg ett bakplåtspapper i botten.
Skär den färska laxen i små bitar. Finfördela bitarna i en matberedare.
Tillsätt äggen, ett i taget, medan maskinen går. Tillsätt salt, peppar, dill och grädden, lite i taget.
Bred ut 1/3 av laxfärsen i botten på formen. Täck med hälften av de rökta laxskivorna. Bred ut ytterligare 1/3 av laxfärsen och täck med resten av den rökta laxen. Avsluta med resten av laxfärsen. Täck med aluminiumfolie och ställ i kylen cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 150 grader. Grädda den täckta formen i nedre delen av ugnen cirka 1 timme. Ta av folien och låt patén kallna.
Täck över och låt patén stå i kylen minst 4 timmar före servering.
Örtig gurksås. Skiva gurkan tunt med osthyvel.
Blanda ättikssprit, socker, vatten, salt och peppar i en skål. Rör tills sockret löst sig.
Blanda i gurkan och låt stå cirka 1 timme. Rör om någon gång under tiden. Häll av lagen genom en sil och pressa noga ur all vätska.
Blanda crème fraiche, majonnäs och örter. Vänd ner gurkan. Smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Receptbetyg