Spanska blåmusslor à la Sebastian Schauermann

Hösten är den bästa tiden för svenska skaldjur. Passa på nu när de är som  allra godast.

Enligt mig är blåmusslan det absolut mest prisvärda skaldjuret som vi har i Sverige, själv föredrar jag faktiskt dem hellre än hummern eller havskräftor och de kostar bara en bråkdel.

Att köpa odlade musslor är mest etiskt och det du oftast hittar i handeln. De odlas på rep och har positiv inverkan på våra vatten, då den är väldigt resurssnål och filtrerar våra vatten. Undvik bottentrålade musslor som gör stor skada.

Blåmusslor hittar vi i Europas kustländer och är väldigt uppskattat i Medelhavsländerna där de ofta förekommer på matbordet.

I Spanien är denna delikatess högaktad och finns ofta menyn. Att matcha den med ett passade vin därifrån är naturligt.

När vi tänker på spanska viner är det inte vita vi främst tänker på men det finns pärlor att avnjuta där också. Ett vin som jag köper ofta är Folklore på den populära druvan Albarino. Det är ett väldigt aromatiskt torrt vitt vin som passar utmärkt till skaldjur och framförallt musslor och med sina tydliga influenser av Atlanten är detta prisvärda vin ett bra val till mitt recept på spanska blåmusslor.

Den här rätten äter du varm direkt ur kastrullen med lite stekt surdegsbröd eller spara dem till dagen efter och ät dem kalla som tapas.

/Sebastian Schauermann

Skriv ut recept
Spanska blåmusslor à la Sebastian Schauermann
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Betygsätt detta recept!
Maträtt Huvudrätt
Kök Spanien
Portioner
portioner
Maträtt Huvudrätt
Kök Spanien
Portioner
portioner
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Betygsätt detta recept!
Instruktioner
  1. Ta bort trasiga musslor och de som inte stänger sig när du knackar på dem. De skal lukta gott av hav och tång.
  2. Häll olivoljan i en stor vid kastrull och sätt den på spisen på näst högsta värme.
  3. Stek lök, vitlök, gullök och paprikapulver mjuka.
  4. Höj temperaturen till högsta och lägg i musslorna, rör om lite och tillsätt vin och krossade tomater.
  5. Koka under lock i 5–10 minuter tills alla musslor har öppnat sig.
  6. Häll upp på ett fat eller ät direkt ur kastrullen.
Receptanteckningar

Foto: Derin Sunneson

Dela det här receptet
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.