Till nyår har Arne Mattisson lagat en stekt oxfilé med 3-pepparsås, HasselbacksPalsternacka & grön sparris. Underbart!
Portioner |
|
Ingredienser
Ingredienser 4 port.
Pepparsås
- 1 charlottenlök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 oxbuljongtärning
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk konjak
- 4 dl vatten
- 2 dl grädde
- 3 msk hela svartpeppar
- ½ msk rödpeppar
- ½ msk rödpeppar
- 1 svätt soya
- salt
Ingredienser
Ingredienser 4 port.
Pepparsås
|
Instruktioner
Såsen:
- Mortla svartpepparn grovt och lägg i en kastrull tillsammans med konjaken och 0,5 dl vatten. Koka upp och låt sjuda i ca 15 min så att pepparn blir mjuk – ställ åt sidan.
- Skala och hacka charlottenlök och vitlök. Värm smöret i en kastrull och lägg i löken och fräs den i ett par minuter till den blir glansig – men inte bränd. Rör ner vetemjölet, och häll sedan i grädden och rör om så att mjölet löser sig och ta av kastrullen från spisen.
- Mixa slätt med stavmixer (ser det ut som att såsen skär sig är det ingen fara).
- Sätt tillbaka kastrullen på plattan, värm upp och tillsätt den kokta pepparn med kokspadet. Späd med vatten och vispa kraftigt hela tiden tills du får önskad konsistens. Lägg i buljongtärningen och låt såsen sjuda på svag värme 10-15 min, smaka av med salt.
Oxfilé:
- Krydda och stek eller grilla oxfilén till önskad innertemperatur.
- Servera tillsammans med grön sparris och när du har hällt såsen över köttet strösslar du med nymortlad grön- och rödpeppar
HasselbacksPalsternacka:
- Sätt ugnen på 220°C. Skala palsternackorna och skär upp de på samma sätt som HasselbacksPotatis. Lägg de i en oljad ugnsfast form och skiva generöst med smör som du lägger på palsternackorna, salta och peppra.
- Baka i ugnen tills de blir mjuka och ös ganska ofta med det smälta smöret.
Receptanteckningar
Dela det här receptet
3 pepparsås? Svart och röd står det i receptet. Röd står dessutom två gånger. Vilken är den tredje sorten? I beskrivningen nämns ingen annan pepparsprej än svart. Vad ska man göra med den röda och den hittills okända pepparen? Struligt och ofullständigt recept.recept
3 pepparsås? Svart och röd står det i receptet. Röd står dessutom två gånger. Vilken är den tredje sorten? I beskrivningen nämns ingen annan pepparsort än svart. Vad ska man göra med den röda och den hittills okända pepparen? Struligt och ofullständigt recept.