I de flesta av länderna runt Medelhavet inleds måltiden med små aptitretare: antipasto i Italien, tapas i Spanien, aperitif i Frankrike och meze i Grekland, Turkiet, Mellanöstern och Nordafrika. Spännande smårätter som får oss att varva ner, trivas och vilja äta mycket och länge. I det här numret går matresan till Spanien. Och såklart vill man göra som spanjorerna och samlas kring några härliga tapasrätter. Här bjuds på Tortilla med Romescosås
Tortillan är en klassisk tapasrätt tillsammans med Romescosås, oliver och chorizo. Men jag kompletterar också gärna min plockbricka med den fantastiska Pata negraskinkan och lövtunna skivor Serrano. Det är även trevligt att skära omeletten i fyrkanter och fästa en sardell eller oliv med tandpetare på toppen.
(6 portioner)
Förslag till servering till Tortilla med Romescosås
Chorizo
Oliver, gärna marinerade
Hon har alltid älskat mat och sen många år tillbaka jobbar Caroline som frilansande matskribent, men i grunden är hon kostekonom. Hittills har det också hunnit bli 17 kokböcker. Under åren i Frankrike väcktes intresset för vin, och numera är hon även utbildad sommelier WSET Level 3. Förutom sina uppdrag för tidningar, företag och förlag har hon också en matblogg: Caroline i Köket och ett instagramkonto, @carolineikoket som hon fyller med mat och dryck.
Portioner |
|
- 700 g Potatis av fast sort
- 2 st gula lökar
- 4 st vitlöksklyftor
- 4 msk olivolja
- 8 st ägg
- 1 tsk salt
- 1 krm Nymald peppar
- 2 dl hackad persilja
- 2 st röda paprikor
- 75 g mandel
- 2 st hackade vitlöksklyftor
- 2 dl Passerad tomat
- 0,5 krm chiliflakes
- 1 tsk Paprikapulver
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 dl olivolja
- salt
Ingredienser
Tortilla
Romescosås (5 dl)
|
Gör så här:
Tortilla
Skala och skär potatisen i tunna skivor, gärna på mandolin eller i matberedare. Hacka lök och vitlök.
Stek potatis, lök och vitlök på svag värme i olivoljan i en stor stekpanna tills allt är mjukt, cirka 20 minuter. Bäst är att använda teflonpanna. Vänd runt regelbundet under stektiden. Lyft upp allt. Det går också bra att steka i omgångar.
Vispa upp ägg, salt och peppar med en gaffel i en bunke. Vänd ner potatisblandningen och persilja.
Häll tillbaka allt i stekpannan. Stek omeletten tills den får färg på undersidan, utan att röra om, 8–10 minuter.
Vänd omeletten med hjälp av en tallrik och stek den andra sidan klar, cirka 5 minuter.
Stjälp omeletten ur pannan och låt den vila cirka 5 minuter. Skär omeletten i tårtbitar.
Romescosås
Sätt ugnen på 250 grader. Rosta paprikan i mitten av ugnen tills skalet är svart och blåsigt. Lägg dem i en plastpåse så går det lättare att dra av skalet. Dra av skalet och kärna ur paprikorna.
Rosta mandeln i en torr panna. Grovhacka mandeln. Hacka vitlöken.
Mixa ihop paprika, mandel, vitlök, tomat, chili, paprikapulver och vinäger.
Mixa i olivoljan i en fin stråle. Smaka av med salt. Låt smakerna mogna innan servering och servera såsen rumstempererad.