Vinsider har fantastiskt roligt samarbete med Swedish Pork under hela sommaren och vi kommer lägga upp goda och roliga recept till grillen!
”Sommartider är grilltider. Samtidigt börjar fler och fler upptäcka att grillning kan vara något helt annat än råbrända köttbitar eller svedda korvar. Hemligheten bakom riktigt bra grillning är att låta glöd och rök göra sitt jobb – för såväl kött som tillbehör. Tänd grillen och våga grilla på riktigt! Här har vi några välkomponerade, smakrika recept som låter dig grilla allt – från fördrink till efterrätt. Vi säkrar smaken med fina bitar av svenskt fläskkött som får sällskap av grönsaker, frukt, färska kryddor och örter.
Recepten är komponerade av Pelle Bring, välrenommerad grillkock som bland annat varit kapten för det svenska grillandslaget 2023.
Tänd grillen. Grilla allt. Njut.
Fylld och rökt fläsksida från svenska gårdar, med grillade nektariner och örter
Portioner 4 pers
Ingredienser
- 800 g svensk fläsksida
- 1 tub Harissa
- 1 st Blandade örter (t.ex. rosmarin, basilika och timjan)
- 1-1,5 dl lagrad ost
- 8 st nektariner
Aioli
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 krm salt
- 1 st ägg
- 2 dl rapsolja
- Svartpeppar
- Färska örter
Till servering
- Örter eller sallad till garnering
Instruktioner
- Börja med att ta bort skinnet på sidan och skär upp den så att den blir dubbelt så stor.
- Fyll köttet med harissa, örter och lagrad ost. Krydda med lika delar salt, rosmarin, basilika och timjan.
- Rulla ihop sidan till en rulle och bind med bindgarn.
- Grilla sidan på indirekt värme, ca 125 grader tills innertemperaturen når 96 grader. Det tar cirka 3 timmar.
- Efter halva tillagningstiden, lägg köttet i aluminiumfolie.
- Blanda under tiden ihop i aiolin. Börja med att skala och riva vitlöken fint. Häll olja i en hög smal bunke och lägg i vitlök, senap, vinäger, salt och ägg. Mixa alla ingredienser med en stavmixer. Se till att sätta ner stavmixern i botten av bunken, starta mixern och lyft sakta mot ytan. Smaka av med svartpeppar och ev. salt och vinäger.
- Grilla därefter nektarinerna hårt över glöd, tills ytan blir fin.
- Servera köttet tillsammans med en sallad och aioli.