Brandade de morue

Vanligaste sättet att servera Brandade på är att gratinera med riven Parmesanost och lite olivolja – och servera ihop med Ratatouille och baguette. Men en fransk lunchmacka av det här slaget är också populärt. Eftersom Morue knappt går att få tag på i Sverige brukar jag göra en variant på färsk fisk som jag snabbrimmar.

Text & recept: Caroline Hofberg Foto: Ove Lindfors
Till servering rostade skivor av levainbröd olivolja av god kvalitét repade timjanblad hyvlad parmesanost.
Tips: Den torkade och saltade fisken som är så vanlig i många Medelhavsländer går under namnet Morue i Frankrike och Bacalao i Spanien. Den krämiga ”fiskpuddingen” Brandade de morue blev tidigt populär i hela södra Frankrike och namnet sägs komma från det franska ordet ”brandiller”, svänga, vilket är vad kockarna gjorde med sina träskedar förr, innan det fanns elektriska maskiner.
Fler recept från Caroline och södra Frankrike: Cassoulet
Skriv ut Pin
Inga betyg än

Brandade de morue

Måltid Brunch, Buffé, Förrätt, Huvudrätt
Kök Franskt
Keyword artiklar, Recept
Portioner 4 personer

Ingredienser

  • 400 g Filébitar av tex torsk, kummel, kolja
  • 1,5 msk salt
  • 0,5 msk strösocker
  • 300 g mjölig potatis
  • 1,5 dl Olivolja av god kvalitét
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 tsk Rivet citronskal
  • 1,5 msk pressad citron

Instruktioner

Anteckning

Så här gör du:
  • Strö salt och socker runtom fisken. Låt dra cirka 1 timme i rumstemperatur, under plastfolie.
  • Koka potatisen mjuk, behåll skaet. Häll av vattnet, låt ånga av och varmhåll.
  • Skölj noga av överflödigt socker och salt och torka fisken torr.
  • Finhacka vitlöken. Fräs den i en kastrull i ½ dl av olivoljan utan att den tar färg. Häll på grädden och koka upp. Lägg i fisken och sjud på väldigt låg temperatur under lock, cirka 5 minuter.
  • Lyft upp fisken och mosa med gaffel till en smulig massa. Varmhåll grädden.
  • Pressa potatisen genom potatispress. Vispa i grädden och vitlöken från fiskkoket och resten av olivoljan växelvis, med ballongvisp.
  • Tillsätt fisken, citronskal– och citronsaft och vispa Brandaden fluffig.
  • Servera den ljumma Brandaden på rostat levainbröd, ringla över lite god olivolja och toppa med timjanblad och hyvlad parmesan.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Receptbetyg