Bordeaux – ett besök på mässan Vinexpo

Vår bloggare Lovisa Mörner delar med sig av sin fantastiska resa till Bordeaux, samt kombinerade vin och mat matchningar!

Jag har varit här för att besöka Vinexpo, en stor branschmässa för vinindustrin från hela världen som hålls vartannat år. I år var Spanien i rampljuset även om provningar av de senaste årgångarna Grand Cru viner från Bordeaux inklusive 2016 – ”en primeur” lätt tog över.

Vin och matupplevelser

Jag måste bara dela med mig om mina vin- och matupplevelser. När jag anlände i söndags gick jag ut på stan och blev serverad en magisk middag på ett litet ställe i centrum vid namn “Le Petit Commerce”.

Jag började med en ”tomat pesto sallad”. Till det försökte jag att inte dricka för mycket av mitt vita, enklare Bordeaux från Entre deux Mers som var riktigt trevligt; friskt, fruktigt och fylligt. Château Turcaud från 2016 (druvorna Sauvignon Blanc och Semillon) gick fint till salladen men ännu bättre till min huvuddrätt som bestod av en tallrik grillade färska fiskar från trakten, WOW!

Bordeaux vinmässa mattips vintips

Portvin

Min första dag på Vinexpo passade jag på att prova en mängd Bordeaux och ekologiska viner, men hann även med en ”ost och portvinsprovning” i Portugals avdelning. Det är alltid ett välkommet avbrott med en osttallrik när man provar vin dagen lång, och jag var intresserad av att höra vad portugiserna rekommenderar till deras älskade portvin.

Den bästa kombinationen tycker jag nog var deras 20 år lagrad Tawny Port, som de rekommenderade till en extra lagrad ”Mimolette” (den orangea osten på bilden) Vinet är intensivt, kryddigt och nötigt sött; osten torr, nötig, krispig och salt, vilket gör det till en god match. Portvin fungerar även till blåmögelost, som jag i övrigt tycker man med fördel avnjuter till ett balanserat efterrättsvin.

Bordeaux vinmässa vintips

På kvällen var jag på ett härligt event arrangerat av champagnemärket Besserat. De är ett relativt stort men ändå familjärt champagnehus och deras Blanc de Blancs Brut var riktigt bra. Det bjöds på ett fantastiskt bord med tapas till vilka champagne passade fint; anklever, sparrissoppa, ostron och smördegs-snacks till det vita, och deras Rosé eller ”Blanc de Noir” (betyder att vinet endast är gjort på blå druvor, i Champagne får endast Pinot Noir användas) till charkuterier och lax då champagne med blå druvor har lite mer kraft/kryddighet och fyllighet.

Bordeaux vinmässa vintips

Bordeaux vinmässa vintips  Bordeaux vinmässa vintips

Sista kvällen blev jag tagen till ett magiskt ställe, en undangömd restaurang vid namn ”La Boulangerie” som drivs av ett äldre par, och enbart av dem. Mannen står i köket och kvinnan serverar så man får inte vara för otålig, de jobbar så snabbt de kan och alltid med ett leende.

Bordeaux vinmässa vintips

Pilgrimsmusslor och vitt vin

Här provade jag deras ”Saint Jacques” (pilgrimsmusslor) till förrätt, men istället för några enstaka bitar som man är van vid, kom en mustig rätt i gräddsås som även innehöll andra skaldjur. Till det blev jag serverad ett något lagrat vitt vin från Bordeaux; skaldjur med annat krämigt/proteinrikt inslag tycker jag man med fördel parar ihop med fatlagrat vitt vin med relativt hög syra som är smakrikt och fylligt och därmed kan möta upp krämigheten i soppan, den delikata texturen från pilgrimsmusslan och rundas av utav maten. (Jag vet att bilden ser väldigt rustik ut, inga finuppläggningar här! 🙂 )

Till varmrätt valde vi ”Boeuf pavé” – 1 kg kött att dela på två (!) av både filé, sida och benmärg. Blodigt förstås, det frågades inte ens om hur vi ville ha det tillagat… Till det antagligen de godaste frites jag någonsin ätit, hemligheten var att de friterats i gåsleverfett.

Röda Bordeaux viner dammades av från hyllan, både ett Cru Bourgeois från 2006 (Château Andron-Blanquet, Saint-Estèphe) och ett Grand Vin från 2012 (Château Poujeaux, Moulis en Médoc) var riktigt bra till köttet med lagom kraft, mörk frukt och kryddighet. Den första med mer rundhet och den andra med mer tanniner, vilka rundades av fint av köttet.

bordeaux vinmässa mattips vintips

Bon appetit!

Text: Lovisa Mörner
Bild: Lovisa Mörner

Glöm inte följa oss på FACEBOOK och INSTAGRAM

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer