Marcus Samuelsson – satsar på hållbarhet med ny restaurang

När du kliver in på Marcus Samuelssons nya restaurang möts du omedelbart av en kulturell och kulinarisk upplevelse, där Manhattan möter den nordiska naturen. Allt från färgval, till inredning och detaljer präglar den stora lokalen och du känner att det ligger ett gediget arbete bakom konceptet på Kitchen & Table

 

marcus samuelsson kitchen & table restaurang

Stjärnkocken som gjort succé i New York

Marcus Samuelsson är världskocken som gjort succé i New York. Efter sina tjugofem år i branschen har han fått många utmärkelser och står bakom ett flertal stora framgångar. Marcus har lagat mat i Tokyo och Australien, stått mitt i öknen i Afrika samt lagat mat i Vita huset, för att nämna några. Han berättar själv att det ligger en enorm drivkraft, hängivenhet och kärlek till maten bakom hans framgång.

Berätta om den nya restaurangen!

Detta är en resa som Clarion och Kitchen & Table har gjort tillsammans. Det hela startade som en idé om att ta steget från att vara en renodlad hotellrestaurang till en mer självständig restaurang, som har ett mervärde. Marcus berättar att det ligger en lång resa, där passion och hårt arbete står till grund för konceptet.

  – Vi lägger stort fokus på det gröna samt jobbar mer med hållbarhet. I den nya menyn förflyttar vi fokus till det gröna och där animaliskt protein är en högt skattad accessoar, berättar Marcus Samuelsson, Creative Director på Kitchen & Table.

Stjärnkocken har tre centrala punkter som han sätter ett högt värde på och det är köket, baren och bemötandet i dörren.

marcus samuelsson kitchen & table norrmalm restaurang

Vad vill du förmedla för smakupplevelse?

Stockholm är magiskt och du ska känna att du befinner dig i en storstad. Tallriken ger en känsla av det urbana som möter den svenska naturen. Vi vill förmedla en glädje som bottnar i dessa två pelare, urbant och natur, försätter han.

Stort fokus på det gröna

Den centrala delen av menyn kallas för Urban Garden och på och på barmenyn hittar du rätter som exempelvis Garden Platter – en inspirerad tallrik av hyvlad zucchini, picklad tomat, honungsrostad spetskål, citronmarinerad fänkålscrudité och sojainkokt shiitake.

Hur jobbar ni för att minska svinnet?

I takt med publikens medvetenhet om hur maten påverkar både oss som individer samt miljön, vill vi erbjuda gästen möjligheten att välja ett hälsosammare alternativ. Nytt i denna restaurang är baren som tar position som “Sustainable Bar” där vi hittat ett sätt att förvalta rester som återanvänds i drinkarna. Och med miljön i åtanke används bland annat stålsugrör, tygservetter och en mindre mängd tryckta menyer. Finns det råvaror kvar från lunchen skapas nya rätter som säljs via hållbarhetsappen Karma.

– Då vi är en stor organisation tar saker lite längre tid och man får bearbeta en sak i taget, och det känns jätte kul att få göra detta i Stockholm, där vi har handplockat kockar till detta kök från både Stockholm och New York, berättar Marcus Samuelsson.

 

marcus samuelsson restaurangmatKitchen & Table

Vilken framgång är du mest stolt över?

Jag är både glad och stolt över att kunna jobba med det jag brinner för, och att ha en publik som är med och engagerar. Jag inspireras av min publik och tar dem ald- rig för givet, fortsätter han.

Ditt bästa tips till hemmakocken?

Testa aldrig ett nytt recept med nya ingre- dienser. Antingen har du ett nytt recept med gamla ingredienser eller ett gammalt recept med nya ingredienser.

Vad är receptet till framgång?

Att leda med själen, det är det som får dig att vakna på morgonen!

5 SNABBA VAL MED MARCUS

1. Stockholm eller New York? – Göteborg
2. Vegetariskt eller kött? – Vegetariskt
3. Champagne eller Vin? – Champagne
4. Street Food eller Fine Dining? – Street food
5. Red Rooster Harlem eller Norda Göteborg? – Så kan man inte säga haha!

 

Text: Madeleine Skiljaica
Foto: Derin Ivgen


Redaktionen Rekommenderar

5 populära restauranger i Stockholm 

Skaldjursrestauranger i Stockholm

 

Glöm inte följa oss på FACEBOOK och INSTAGRAM!

1 kommentar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.