Naturvin – en guide som reder ut begreppet

Vad är egentligen ett naturvin och hur definieras det på ett korrekt sätt? Naturvinsguiden vill hjälpa oss att hitta de viner som enligt deras kriterier kan kallas för den annars omärkta kategorin. 

Ett ökat intresse för att veta vad vi stoppar i oss har färgat av sig även på vinet. Allt fler diskussioner som ifrågasätter ekologisk odling har gjort att nyfikenheten kring naturviner ökat. Men, hur definieras egentligen dessa?

Enligt vissa är ett naturvin ett vin som tillverkats helt naturligt utan bekämpningsmedel och tillsatser, enligt andra är en minimal dos ok. Faktum är att det inte finns någon fastslagen märkning för naturvin. Det vill sajten Naturvinsguiden ändra på. Målet är att hjälpa konsumenter att hitta vin som enligt deras kriterier kan kallas för naturvin. Vi har pratat med Björn Bernhardson som tillsammans med Eric Nilsson utvecklat guiden som drivs av den oberoende och ideella konsumentorganisationen  Äkta vara.

– Dagens viner odlas med bekämpningsmedel, smakdesignas med fabriksjäst och förses med rader av industritillsatser som inte ens får deklareras på flaskan. Motsatsen till detta kallas naturvin. Eftersom det idag inte finns inte någon fastslagen märkning för naturvin är det extra viktigt att Naturvinsguiden finns för de som vill vara säkra på vad de dricker.

För vinerna i Naturvinsguiden har speciella kriterier satts upp. Odlingen av druvorna ska vara ekologisk eller biodynamisk. Jäsningen ska ske utan tillsats av industrijäst. Ingen manipulation av druvsaften är tillåten och inga andra tillsatser än en begränsad mängd sulfit får användas vid vinifieringen. Guiden riktar sig främst till den som vill köpa hem naturvin eller dricka det på lokal. Den kan även hjälpa till att hitta vinproducenter som gör den här typen av vin samt läsa om de importörer som deltar i Naturvinsguiden, och söka bland deras viner.

 – Liksom ekologiskt vin görs naturvin av obesprutade druvor, men dessutom måste det få jäsa på naturlig väg och det får inte tillföras några tillsatser alls. Vissa organisationer och naturvinskännare anser att en mindre mängd sulfit – svavel – kan få tillsättas vid buteljeringen, förklarar Björn Bernhardson.

I Naturvinsguiden har de valt att ta med viner som har max 50 mg sulfit – total mängd. Samtidigt har de markerat de helt tillsatsfria vinerna i guiden med en specifik symbol.

– Eftersom det heller inte finns någon märkning i Systembolagets butiker är det svårt för konsumenten att veta vilka som verkligen är riktiga naturviner, enligt exempelvis Naturvinsguidens definition. Dessutom om man söker på ”naturvin” på Systembolagets sajt får man träff på de viner där ordet ingår i något sökbart fält som exempelvis leverantörens namn vilket inte alltid betyder att själva vinet är ett naturvin.

Björn Bernhardsson berättar att ett naturvin kan smaka annorlunda i jämförelse med ett som odlats traditionellt vis.

– Det är en del av tjusningen! Den som vant sig vid att vin från en viss druva, exempelvis sauvignon blanc, smakar på ett bestämt sätt blir förvånad över hur samma druva kan upplevas i naturvinsversion. Till skillnad från det smakmässigt manipulerade industrivinerna uttrycker de hantverksmässigt framställda naturvinerna verkligen odlingsplatsens terroir och skiftar dessutom ofta ordentligt mellan årgångarna. Somliga helt osvavlade naturviner kan för nybörjaren smaka lite ovant. De flesta lär sig dock snart att i högsta grad uppskatta den nyfunna smakpaletten.

Guiden, som är gratis för användaren, finansieras främst genom annonser och avgifter från importörer och restauranger och barer. De importörer som just nu deltar i guiden är Wine Trade, Vin & Natur och TM Kvalitetsviner.

Text: Sarah Djerf 

Läs även:

Niklas Ekstedt öppnar naturvinscafé

Är naturvin bara en hipsterfluga?

Naturvin – vin på liv och död

 

Inlägget Guide vill öka kunskap kring naturvin dök först upp på World of Wine.

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer