Två rätter som måste finnas på påskbordet!

Ingress:

TV-kocken Fredrik Jonsson har haft ett hektiskt år. Efter att han var med i Sveriges Mästerkock, lagat mat i TV4’s Nyhetsmorgon och blivit vinnare av Stockholms stads recepttävling “Klimatsmarta stockholmare” med mera, har han fått anbud från flera håll och haft fullt upp det senaste året. Vi är glada att han har tagit sig tid att dela med sig av vad han inte vill missa på påskbordet.

Efter ett fartfyllt Q1 blir det nu lite ledighet, nu ska jag fira påsk och ladda batterierna i glada vänners sällskap. Det finns två maträtter och en dryck som jag måste ha på påskbordet för att det ska kännas korrekt.

Den första rätten får jag lov att kalla en förrätt, det är mina ägghalvor inspirerade av mammas ägghalvor som mamma serverat på de flesta högtiderna under årens gång.  Egentligen är det inget speciellt med dessa ägghalvor förutom att de är underbart goda. Det jag gör är att jag kokar äggen i cirka sex minuter så att jag får en halvt om hel fast äggula. Efter det att jag delat äggen i halvor tar jag ur äggulorna och lägger dem i en bunke. Blandar äggulorna med majonnäs, citronsaft, citronzest, lite vispgrädde, salt och vitpeppar. Vispar röran ordentligt med en el-visp tills den blir fluffig, därefter spritsar jag smeten av äggulor tillbaka i ägghalvorna, garnerar halvan med en färsk räka, stenbitsrom och en dillkvist, mums!

Den andra rätten som jag måste ha på mitt påskbord är lamm, gärna en rejäl gryta på lammlägg eller grytbitar kokta i vin. Annars kan jag tänka mig en lammstek med frisk smak av rosmarin, timjan och vitlök eller varför inte lamracks med en mustigt het griljering av rött vin, balsamvinäger och chili. OBS! Glöm inte kanelen i griljeringen!  Oavsett maträtt så måste råvaran lamm stå i fokus, det är för mig det ända rätta.

Mina avslutande ord tillägnas den drycken som jag sedan barntider druckit både till mitt påskägg med godis, till maten eller till frukost. Påskmust! En påsk utan påskmust är ingen fulländad påsk.

 

Glad Påsk!

Med passion, känsla och kärlek

Fredrik Jonsson

fredrikmaster.se

Foto: Susanna Livijn Wexell

 

Följ oss på Facebook!

Extra Titel:

Jag, Fredrik Jonsson

Extra Brödtext:

2015 var för mig ett fartfyllt år. Först och främst tävlade jag i Sveriges Mästerkock vilket var bland det roligaste jag någonsin gjort, en fantastik ”resa” sett ur flera perspektiv.  Vidare lagade jag mat i TV4 Nyhetsmorgon och spelade in Baren popup och Fångarna på Fortet. Blev vinnare i Stockholms stads recepttävling i projektet ”Klimatsmarta stockholmare”, publicerat i klimatboken “Det smarta köket” samt var MatHem & Tasteline´s gästkock hösten 2015. 

År 2016 fortsatte jag med att bedriva min cateringverksamhet och har haft en tillfällig restaurang då över 400 gäster under fyra fredagskvällar serverades god mat och dryck, fantastiskt! Min största syselsättning om dagarna är att för Senses Wineclub skapa maträtter och skriva recept som matchar väl valda viner.


Image:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.