Risotto Frutti di Mare är en fantastisk risotto för dig som gillar skaldjur. Kombinera denna rätt med en flaska champagne eller annan vald dryck.
Risotto Frutti di Mare – lyxig skaldjursrätt
Portioner 4 portioner
Ingredienser
- 1 paket seafood cocktail á 200 g blandade frysta skaldjur
- 4 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico
- Zeta Extra jungfruolivolja Classico
- LÄS MER
- 1 vitlöksklyfta tunt skivad
- 1 msk Zeta Tapenade paprika och oliver
- Zeta Tapenade paprika och oliver
- LÄS MER
- salt
- Peppar nymalen
- 2 schalottenlökar finhackade
- 1 dl Zeta Extra jungfruolivolja Classico
- Zeta Extra jungfruolivolja Classico
- LÄS MER
- 3 dl Zeta Casa Di Luca Arborioris eller Zeta Casa Di Luca Carnaroliris
- Zeta Casa Di Luca Arborioris eller Zeta Casa Di Luca Carnaroliris
- LÄS MER
- 2 dl vitt vin torrt
- 1 liter kycklingbuljong varm
- Zeta Grana Padano 16 mån
- LÄS MER
- salt
- Peppar
- TILL SERVERING
- Zeta Olivolja Citron
Instruktioner
- Tina skaldjuren om de är frysta.
- Värm buljongen i en kastrull för sig.
- Därefter börjar du med risottokastrullen och fräser löken mjuk i rikligt med olivolja, i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den får färg.
- Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa ytterligare någon minut till dess att riset har blandat sig väl med löken och känns torr.
- Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden.
- Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 3-4 dl, ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen.
- Rör om ofta och sänk värmen. Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tillsättning av buljong.
- Den ska bli lös med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd. Det tar cirka 18-20 minuter.
- Under tiden steker du skaldjuren tillsammans med vitlök och olivolja i en riktig het stekpanna i 2 minuter.
- Rör i den grovhackade tapenaden och smaksätt med salt och peppar.
- Ta bort risottokastrullen från värmen, vänd ner cirka 2 msk olivolja och parmesanost. Osten och oljan gör risotton fastare och krämigare.
- Fördela risotton på tallrikarna och garnera med de nystekta skaldjuren.
- Ringla över lite citronolivolja.
Anteckning
Recept & Bild: Zeta – framtaget i samarbete med Markus Aujalay