Långsamt bakade tomater och blomkål rostad med hasselnötter passar fint ihop med lammentrecote. Servera gärna citronsmörsåsen i en skål bredvid
Timjanstekt lammentrecote med nötrostad blomkål och dillsmör
Ingredienser
- Timjanstekt lammentrecote:
- 500 g lammentrecote
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 msk Arla
- ®
- Klarifierat Smör
- 3 msk hackad färsk timjan
- 1 citron rivet skal
- Ugnsbakade tomater:
- 4 plommontomater
- 1 vitlöksklyfta
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 krm strösocker
- Nötrostad blomkål:
- 1 huvud blomkål à 600 g
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 3 msk Arla
- ®
- Klarifierat Smör
- pressad saft av 1 citron
- ½ dl hasselnötter
- Reduktion:
- 1 hackad schalottenlök
- ½ dl vitvinsvinäger
- 1 dl vatten
- 5 vitpepparkorn
- 1 msk dillfrön
- 250 g Arla
- Klarifierat Smör
- 1 kruka färsk dill
- 3 äggulor
- ½ tsk salt
Instruktioner
- Börja med tomaterna. Sätt ugnen på 100°. Dela tomaterna på mitten, lägg i en ugnssäker form.
- Skala vitlöksklyftan och skär i 8 tunna skivor. Lägg en skiva på varje tomat och strö på lite salt, peppar och socker.
- Baka i mitten av ugnen ca 2 tim. Höj värmen till 150°. Dela blomkålshuvudet i 4 trädliknande skivor, ca 2 cm tjocka.
- Stek blomkålen i klarifierat smör ca 3 min på varje sida, salta och peppra. Lägg blomkålen på en plåt med bakplåtspapper, häll över citronsaft och nötter, spara citronskalet till senare.
- Baka färdigt i ugnen ca 10 min. Putsa köttet. Salta och peppra. Bryn i klarifierat smör ca 2 min på varje sida. Blanda timjan och citronskal, rulla köttet i örtblandningen.
- Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga i ugnen i 150° ca 15 min tills köttet är rosa och har en innertemperatur på 58°.
- Lägg alla ingredienser till reduktionen i en kastrull och koka ihop tills ca ½ dl återstår.
- Sila bort schalottenlök, pepparkorn och dillfrö, häll tillbaka vätskan i kastrullen. Värm det klarifierade smöret till ca 60°.
- Skär dillen grovt och mixa samman smör och dill i en blender tills det är riktigt grönt. Utan vattenbad: Tillsätt äggulorna till reduktionen och vispa på låg värme tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°.
- Dra av kastrullen från värmen. Häll försiktigt i dillsmöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med salt.
- Med vattenbad: Häll reduktionen och äggulorna i en bunke. Sätt bunken över en kastrull med kokande vatten och vispa tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°.
- Ta bort bunken från vattenbadet. Häll försiktigt i dillsmöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med salt.
- Skiva lammet och servera med blomkålen, tomaterna och citronsmörsåsen.
Anteckning
Källa recept: Arla
Bild: Arla
Bild: Arla