Timjanstekt lammentrecote med nötrostad blomkål och dillsmör

Långsamt bakade tomater och blomkål rostad med hasselnötter passar fint ihop med lammentrecote. Servera gärna citronsmörsåsen i en skål bredvid

lammentrecote recept
Skriv ut Pin
5 från 1 röst

Timjanstekt lammentrecote med nötrostad blomkål och dillsmör

Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Keyword Recept

Ingredienser

  • Timjanstekt lammentrecote:
  • 500 g lammentrecote
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk Arla
  • ®
  • Klarifierat Smör
  • 3 msk hackad färsk timjan
  • 1 citron rivet skal
  • Ugnsbakade tomater:
  • 4 plommontomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm strösocker
  • Nötrostad blomkål:
  • 1 huvud blomkål à 600 g
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 msk Arla
  • ®
  • Klarifierat Smör
  • pressad saft av 1 citron
  • ½ dl hasselnötter
  • Reduktion:
  • 1 hackad schalottenlök
  • ½ dl vitvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 msk dillfrön
  • 250 g Arla
  • Klarifierat Smör
  • 1 kruka färsk dill
  • 3 äggulor
  • ½ tsk salt

Instruktioner

  • Börja med tomaterna. Sätt ugnen på 100°. Dela tomaterna på mitten, lägg i en ugnssäker form.
  • Skala vitlöksklyftan och skär i 8 tunna skivor. Lägg en skiva på varje tomat och strö på lite salt, peppar och socker.
  • Baka i mitten av ugnen ca 2 tim. Höj värmen till 150°. Dela blomkålshuvudet i 4 trädliknande skivor, ca 2 cm tjocka.
  • Stek blomkålen i klarifierat smör ca 3 min på varje sida, salta och peppra. Lägg blomkålen på en plåt med bakplåtspapper, häll över citronsaft och nötter, spara citronskalet till senare.
  • Baka färdigt i ugnen ca 10 min. Putsa köttet. Salta och peppra. Bryn i klarifierat smör ca 2 min på varje sida. Blanda timjan och citronskal, rulla köttet i örtblandningen.
  • Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga i ugnen i 150° ca 15 min tills köttet är rosa och har en innertemperatur på 58°.
  • Lägg alla ingredienser till reduktionen i en kastrull och koka ihop tills ca ½ dl återstår.
  • Sila bort schalottenlök, pepparkorn och dillfrö, häll tillbaka vätskan i kastrullen. Värm det klarifierade smöret till ca 60°.
  • Skär dillen grovt och mixa samman smör och dill i en blender tills det är riktigt grönt. Utan vattenbad: Tillsätt äggulorna till reduktionen och vispa på låg värme tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°.
  • Dra av kastrullen från värmen. Häll försiktigt i dillsmöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med salt.
  • Med vattenbad: Häll reduktionen och äggulorna i en bunke. Sätt bunken över en kastrull med kokande vatten och vispa tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°.
  • Ta bort bunken från vattenbadet. Häll försiktigt i dillsmöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med salt.
  • Skiva lammet och servera med blomkålen, tomaterna och citronsmörsåsen.

Anteckning

lammentrecote recept
Källa recept: Arla
Bild: Arla
 
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Receptbetyg