Vin i maten – detta ska du tänka på

Har du funderat på att tillsätta vin i maten, men osäker på vilket vin som passar? Med rätt vin kan du få till middagen med det där lilla extra. Vi har tipsen till dig!

Grundregler

För rätt matchning ska du alltid hänsyn till om vinet är sött, torrt eller halvtorrt. Ett sötare vin passar bra till en marinad, det mustiga kan med fördel användas till grytor medan ett torrt och friskt vin passar perfekt till en god fisksås.

vin i maten gryta guide

Vin i köttgrytan

Tänk på att använda fruktiga och smakrika eller kryddiga och mustiga viner, om du ska laga grytor som exempelvis coq au vin och boeuf bourguignon.

vin i maten dessert guide

Vin i efterrätten

Mjuka eller fruktiga viner passar passar bra i desserter som vinkokta päron och rödvinsmarinerade jordgubbar. Desserten blir bäst om vinet har har en låg strävhet. Tänk på att välja ett kryddigt, mustigt, fruktigt och smakrikt vin.

Tips!

– Lägga i några skivor rödbetor i grytan eller såsen, på så sätt får du behålla den röda färgen som annars lätt blir trist om den kokas för länge.

– Finns det lite vin kvar i boxvinet? Perfekt, då kan du använda det sista i matlagningen.

 

Text: Madeleine Skiljaica
Bilder: Pexels

facebook

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer