Vinresa till Ungern och Tokaji

Lovisa Mörner delar med sig av sin vinresa till Ungern och Tokaji med mål att inspirera!

I april när knopparna på vinrankorna började slå ut besökte jag Tokaji. Jag vill gärna dela med mig av denna resa, så att ni får veta lite mer vad jag håller på med, och förhoppningsvis inspireras av att åka till Ungern!

Jag var där för att besöka vingårdarna för Hungry Wines vita viner, som alla befinner sig i Tokaji och närmare bestämt i de små charmiga byarna Tarcal och Tállya.

Den här gången fick jag riktigt trevligt sällskap med Frida Wahlström och Malou Winter, som hjälper Hungry Wines med foto och social media, de är helt fantastiska!

Här kommer lite bilder från ”work in action” i vingården

vinresa till Ungern och Tokaji

 

vinresa till Ungern och Tokaji

Foto: Malou Winter

Så otroligt vacker natur och särskilt med den vackra Tokaji-blomman som blomstrade

Söta viner

Sedan gjorde vi ett besök hos Dorogi Brothers där István lät oss smaka alla hans söta viner; från Forditás till Aszú till Eszencia – en fantastisk upplevelse! (sötare och sötare i söthetsgrad) Som dessertvin kan man jämföra Tokaj med det franska Sauternes, ofta mer fruktigt och kryddigt.

Aszú görs av ädelrötade (botrytis) druvor som fått mogna tills dess skal skrumpnat ihop och sockerhalten är som högst. Beroende på hur rik och söt man vill göra sin aszú pressar man fler eller färre angripna druvor (förr: antal korgar = Puttonyos) i vitt vin från föregående år. Tokaji Eszencia som är den självrinnande druvsaften anses vara ett av världens främsta (och mest ovanliga) viner och en flaska kostar flera tusen kronor, så det var verkligen förmånligt att få smaka dessa exklusiva droppar.

Söta viner och fruktkaka

Vad ska man så äta till dessa söta viner? En traditionell rekommendation är ungersk fruktkaka (lik den engelska) men jag tycker att de flesta söta desserter är utsökta matchningar, för att inte tala om starka, kraftiga blå/grön-mögelostar som är svårt att matcha till torrt vin – kan vara en drömmatch!

Text: Lovisa Mörner
Foto: Malou Winter
Bild: Pixabay

_________________________________________________________

Följ oss på FACEBOOK och INSTAGRAM

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer