Zinfandel, Cline Cellars profildruva

Zinfandel är den blå druva som man mest förknippar med Kalifornien, vilken är profildruva på Fred Cline’s vingård Cline Cellars.

cline cellar

Under min vistelse i Kalifornien besökte jag bland annat Cline Cellars i Sonoma, som är ett av Kaliforniens mest framgångsrika vinföretag. Guiden Gayle Weber-Sheldon tog mig runt på ägarens Fred Cline’s vingård i dess vackra miljö med en avslutande vinprovning.
Fred lärde sig som barn vinmakandets grunder, vid sina besök hos sin italienska morfar Valeriano Jacuzzi. När Fred fick ärva sin morfars vingårdar i Kalifornien fick han även tillgång till vingårdar med gamla stockar med rhônedruvor och Zinfandel. Zinfandel som senare blev Cline’s profildruva är den druva som man i dag mest förknippar med Cline Cellars.

fred cline cline cellar
Fred Cline promenerar runt ägorna.

Personligen blev jag även mycket förtjust i deras Cline Ancient Vines Mourvèdre (nr 89170, 139:- BS). Ett underbart vin med toner av choklad och eukalyptus. Vinet passar utmärkt till grillat kött som fläsk och lamm, gärna tillsammans med en rödvinssås.
Även Cline Cashmere (nr 6580, 99:- BS) är ett underbart vin, som består av druvorna Mourvèdre, Syrah och Grenache. Ett mycket generöst vin där jag hittar toner av björnbär, hallon, viol, choklad, charkuterier, fat och ett litet inslag av eukalyptus.
Ett mycket trevligt besök med goda viner. Cline Cellars kommer med all sannolikhet fortsätta producera balanserade välgjorda viner där någon av Fred och Nancys sju barn i framtiden kommer ta över vingården.

Text: Ann Fogelberg

Nyfiken på att veta mer om Zinfandel? Jerker ”Vinbonden” Arrhenius tar ett grepp på denna nygamla druvsort.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.