Furmint Barrique 2011 – torrt fylligt vitt från Ungern

FAKTA


Artnr: 7442001
Land: Ungern
Pris: 169 kr
Alkoholhalt: 13,5 %
Producent: Szent Benedek
Leverantör: LOMO International AB
Smak: Fullmogen, lång smak med persika, honung, nötter och frisk citrus.
Användning: Passar utmärkt till det ljusare köttet på grillen; gris och fågel. Även riktigt god till lax eller en matig sallad, gärna med grillade/gratinerade rotfrukter. Servera vid 10–12°C

PASSAR TILL:   fogel  

STRÄVHET: ♦♦♦♦♦♦♦♦
FYLLIGHET: ♦♦♦♦♦♦♦♦
FRUKTSYRA: ♦♦♦♦♦♦♦

KAN BESTÄLLAS HÄR

Furmint Barrique 2011

Furmint Barrique hungry wines vinguide vita vinerHungry Wines vill inspirera till matchningen mellan mat och vin för att underlätta för den avslappnade vinälskaren.
Detta eleganta och smakrika, torra vin är gjord på den klassiska Tokajidruvan Furmint, av en passionerad vinmakare från den charmiga vingården Szent Benedek.
Szent Benedek har fått sitt namn efter helgonet St Benedikt och grundades av en advokat från västra Ungern, som blev förtjust i Tokaji och byn Tállya. Vingården är från början av 1800-talet och innefattar idag 10 hektar vinodling.
Vinmakaren Ádám József använder endast naturliga metoder i vingården och har en egen, unik stil. Druvorna handplockas och får spontanjäsa utan tillsatt jäst. Furmint Barrique lagras 17 månader på ungerska ekfat; en blandning av nya mindre (barrique) och större, äldre ekfat. Vinet lagras sedan på flaska tills det att József bedömer det moget och runt nog att släppas.
År 2011 var ett utmärkt år i Tokaji och vinmakaren ökade sin andel av detta vin, trots det producerades endast 3000 flaskor.
Furmint Barrique 2011 har en lite egensinnig, fullmogen och kryddig smak med persika, honung, nötter och frisk citrus. Vinet har en mineralitet som speglar den mineralrika lössjorden från utdöda vulkanen som Tokaji är känt för.
Vinet är fylligt och smakrikt, servera det med fördel vid 10-12°C och avnjut gärna till ljusare kött såsom knaperstekt gris, kyckling och anka, eller grillad lax. Ett utsökt vegetariskt alternativ är rostade rotfrukter med fetaostcrème.

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer