Roséchampagne – guiden på 10 bästa champagneflaskorna

Martin Gilck tipsar om top tio Roséchampagner

Svenskarna är galna i roséviner och dricker det gärna, ofta och mycket under den korta med härliga svenska sommaren. Under de senaste åren har försäljning av roséchampagne gått från 3% till 10% av den totala försäljningen på systembolaget. I Champagne står roséproduktionen för cirka 2% av den totala volymen.

Personligen är jag inte förtjust i stilla roséviner men roséchampagne tycker jag är trevligt då jag tycker att bubblorna samt den höga syran bidrar till en friskhet och elegans som saknas i de flesta stilla roséviner.

Jag dricker helst roséchampagne till mat då det ofta passar bättre än vita champagner. Som ni ser i min lista så uppskattar jag en mer kraftig roséchampagnesom har fått lite längre lagring på jästen, första jäsningen på ekfat och gärna maceration.

Vad är en Roséchampagne

Champagne är det enda distriktet där man får göra en rosé genom att blanda rött och vitt vin. Man jäser ut ett rött vin för sig och ett vitt vin för sig och blandar sedan i det röda vinet i det vita. Andelen tillsatt rött vin brukar ligga på 5-15% och man använder oftast Pinot Noir från finare byar som är kända för en kraftig och bra Pinot Noir som Bouzy, Ay och Ambonnay.

Man kan även göra en rosé på klassiskt vis (maceration) där man låter de blå druvskalen ligga kvar i musten och ”blöda” över den röda färgen. Själva macereringen kan pågå från några timmar till flera dagar. Jag tycker att genom att använda maceration så får man en lite kraftigare rose med ett litet tanninbett som passar bättre till mat.

Nedan ser ni mina favoriter i inbördes ordning och som vanligt har jag baserat listan på prisvärdhet samt att jag har endast tagit med champagner som jag har provat. Är det någon champagne som ni tycker borde finnas med på listan så kan ni maila mig och fråga om den inte har platsat in eller om jag inte har provat den.

1. Charles Heidsieck Brut Rosé 

Här blir man helt kär av färgen magiskt röd orange helt i min smak. Fantastisk mousse och otroligt prisvärt. 33% av chardonnay, pinot meunier och pinot noir. Den som finns ute nu har basårgång 2008 och är degorgerad 2016,  20% reservvin. 5-6% tillsatt rött vin. Passar till lättare kötträtter eller som sällskapsdricka med guldkant.

Pris: 549kr
Nr: 77426

2. Jacquesson Rosé 2008 

Här får vi en helt unik rose som man får rysningar av välbehag bara av doften. Gjord via maceration vilket ger en härlig kraft och ett litet tanninbett. Drick denna till kötträtter med rena tillbehör. Det här vinet kommer att bli magiskt med tiden och 2008 är den näst sista årgången som görs av detta vin. KÖP!!

Pris: 819kr
Nr: 77805

3.Pol Roger Rose 2008 

Ett otroligt elegant och välbalanserat vin som är bra nu men kommer att bli magiskt med tiden. Prova att dricka till fisk, fågel eller bara i solen med goda vänners sällskap. 2008 är en legendarisk årgång som kommer att öka i värde för varje år. Otroligt prisvärt.

Pris: 570kr
Nr: 77071

4. Gosset Grand Rosé Brut 

Gosset är kända för att göra kvalitets Rose, Granne med Bollinger i Ay och håller en hög standard. Man undviker malolaktisk jäsning vilket gör att vinet hålls friskt och lagringsdugligheten är lång. Passar till skaldjur och som sällskapsdricka.

Pris: 497kr
Nr: 7405

5. Leclerc Briant Rubis de Noirs 2004 

Stökigt är bara förnamnet på detta vin. Färgen är som ett rödvin och slår du ut bubblorna kan du tro att du dricker en stilla pinot. Vinet har fått macerera hela 6 dagar och sedan fått 9 år på jästen. För er som tycker om den här stilen rekommenderar jag er att köpa på er nu för priserna kommer gå upp. Drick till en grillad köttbit.

Pris: 299kr
Nr: 88591

6. Bollinger Rosé 

Bollinger håller alltid hög kvalitet och gör en köttig rose från Ay. Dock tycker jag att den senaste på bolaget är lite mesig jämfört med tidigare år. Passar bra till lättare kötträtter.

Pris: 599kr
Nr: 7755

7. Charles Heidsieck Vintage 2006 Rosé

Otroligt kraftfullt och välbalanserat vin som kommer bli bättre med åren. Flaskan har fått ligga hela 9 år på jästen och man har använt sig av 7% tillsatt rött vin. Det här är något att dricka nu men kan sparas i många år.

Pris: 793kr
Nr: 99281

8. Paul Bara Special Club 2005 

Det här är ett superfynd och fruktansvärt gott. Vinet består av 75 % Pinot Noir och 25 % Chardonnay där druvorna jästs till vitt vin och sedan fått en tillsats av 8 % Bouzy Rouge, det berömda stilla Pinot Noirvinet från byn. Drick till en lättare köttbit.

Pris: 699kr
Nr: 77221

9. Prestige De Sachres Rosé 

Det här tycker jag är en riktigt bra sitta i solen rose till en vettig prislapp. Kanske den bästa rosen under 300kr på bolaget.

Pris: 299kr
Nr: 77870

10. Krug Rosé 

Det kostar snuskigt mycket pengar men är också brutalt gott. Köp om du har råd och njut tillsammans med en köttbit. Det här vinet kommer också bara bli bättre med tiden.

Pris: 2709kr
Nr: 85391

Text: Martin Gilck
Bild: Pixabay

_________________________________________________________

Läs även

Carneval Rosado – ett bärigt rosévin
Fem prisvärda vinflaskor

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer