Det är kul att sabrera. Att öppna en flaska Champagne eller mousserande vin på det här sättet är en garanterad partyhöjare, men inte helt riskfritt. Men följ våra tips så går det galant.
Bakgrunden till att sabrera en champagneflaska finns det många historier om, och det är svårt att säga vilken som är sann. Men visst känns det lite mäktigt att tänka sig Napoleon med sitt svärd som sabrerar en flaska Champagne när man själv står där och försöker.
Vad ska man tänka på när man sabrerar
• Sabrera bara mousserande viner som jäst en andra gång på flaska, alltså exempelvis champagne, crèmant eller cava. Annat bubbel kan ha mindre hållbara buteljer. Prosecco och hallonsoda kanske också funkar men det är stendumt att chansa – med kladd och glassplitter som eventuell följd.
• Även Champagne eller mousserade som jäst en andra gång på flaska kan gå i bitar. Ha därför en arbetshandske eller liknande på flaskhanden när du sabrerar. Smäller buteljen träder en gripreflex in – och handkirurgi är ju en riktig partypajare.
• Det blir förvånansvärt lite splitter. En ynka skärva på vårt dussin flaskor. Men undvik barfotasabrering och ha koll på var eventuella glasbitar tar vägen.
• Snittet på flaskhalsen är jättevasst. Samma med det glas som är kvar på korken.
• En skvätt vin sprutar alltid ut så ni kanske inte ska vara på bästa mattan.
Riskerar det inte att komma ner glassplitter i flaskan och vinet
Trycket i flaskan är tillräckligt för att alla eventuella skärvor ska sköljas ut. Det finns alltså ingen risk för att det ska hamna splitter i drycken.
Sabrera – hur gör man?
• Ta bort folien och grimman.
• Följ flaskhalsen med vapnet och slå med en snärt mot klacken högst upp där grimman satt. Det handlar om fart – inte råstyrka.
• Det påstås att glaset är klenare vid den lilla skarv som går längs med flaskan. Bara nys, tror jag.
Behöver man en sabel?
• Nej, jag brukar oftast använda en stadig kökskniv. Har sett sabrering med vinglas (foten) och hört talas om allt från sandaletter till frysta fiskfiléer. Något swingbart med en hård kant är allt som behövs. Man behöver inte heller använda den vassa sidan på en kökskniv eller sabel, utan baksidan går minst lika bra, om inte bättre att använda. Plus att man sparar skärpan på köksknivarna.
Ett riktigt bra mousserande vin att både träna med och som är gott att dricka är en flaska Cremant de Bourgogne, Francois Martenot Brut, art.nr 70451 för 119 kr.
Do this att home, folks.
Läs även våra artiklar:
hej ni har glömt nämna att kylning av flaskan är av yttersta vikt vid sabreringen för att den ska sluta bra!
m.m.m.m!!
inga vassa tips…slöa!!! haha!