Nio roliga saker du inte visste om Champagne

Mycket har skrivits om den lyxiga champagnen genom åren. Vad är egentligen Champagne, vilka druvtyper innehåller den och vilket år började man använda kork i flaskan?

champagneflaska

Vad är Champagne?

Det är ett mousserande vitt vin eller rosévin från Champagne distriktet i norra Frankrike För att få kallas Champagne finns det några grundregler att följa. Drycken måste tillverkas i Champagne, göras av godkända druvor och jäsa en andra gång på flaska.

champagne

Hur länge ska den ligga på jästfällning?

– För att få namnet Champagne måste flaskan ligga minst femton månader i källaren innan degorgering, enligt en fransk lag. Ju längre de ligger desto bättre.

champagne druvor

Vilka druvtyper är tillåtna i Champagnen?

I Champagne är endast tre druvtyper tillåtna, Pinot Noir, Chradonnay och Pinot Meunier.

champagne bubblor

Hur kommer bubblorna in i flaskan?

Bubblorna tillkommer genom en andra jäsning i flaskan, metoden kallas för den traditionella metoden och får endast använda för champagne.

champagne vinkällare

Champagne på 1800-talet

På 1800-talet var nittio procent av alla viner från Champagne stilla och cirka femton till tjugo procent av alla flaskor exploderade i källarna.

vinkork champagne

När började man använda kork i flaskan?

Under andra hälften av 1600-talet, där korken till en början var en träplugg (broquelet) som inte var speciellt tät. I slutet av 1600-talet började man använda naturkork, vilket var ett stort framsteg. Korken hölls på plats med hampasnöre och senare med en metallklämma.

champagneglas

Vilket är det optimala champagneglaset?

Under 1800-talet drack man champagne i stora skålar, vilket gjorde att bubblor och aromer försvann alldeles för fort. Sedan kom det smala flöjtglaset, där bubblorna visserligen hänger med länge, men du har svårt att känna någon doft. Det bästa alternativet är att använda ett normalstort tulpanformat vinglas.

termometer champagne

Rätt temperatur till champagnen

En bra champagne avnjuts gärna vid åtta till tio grader. För mer fylliga och högklassiga champagner kan tolv till fjorton grader vara lämpliga. Snabbaste sättet att kyla en champagneflaska är att ställa den i en ishink med is och vatten. På femton till tjugo minuter har flaskan nått rätt temperatur.

 

Varför kan färgen skifta i champagne?

Det beror på druvsorten, ålder och i viss mån hur vinet har vinifierats, exempelvis om det lagrats på vinfat. Champagnens färg mörknar med ålder och drar lätt mot honungsgult. En rosé kan istället vara så ljus så det är svårt att avgöra färg, dock är den laxrosa färgen vanligast.

 

Text: Madeleine Skiljaica
Bilder: Pixabay & Pexels

 

Glöm inte följa oss på FACEBOOK och INSTAGRAM.

 

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer