Sangiovese – Italiens mest odlade druva

Den klassiska blå druvan Sangiovese betyder Jupiters blod och odlas i hela Italien, där Toscana är den överlägset mest vanliga regionen. Sangiovese ger mörka druvor med hög syra, fast tanniner och med en balanserad karaktär och är Italiens mest odlade druvsort.  

Druvan är en Italiensk klassiker som odlas i stora delar av landet och framförallt i Toscana och den intilliggande regionen Emilia-Romagna. Arten sägs härstamma från den vilda arten Vitis silvestris och är en druva med många synonymer som bland annat brunello, sangiovese grosso eller prugnolo.

Druvan blandas ofta med andra druvsorter

Sangiovese är den mest odlade blå druvsorten i centrala Italien och finns i många varianter. Druvan blandas ofta med andra druvsorter som Merlot och Cabernet Sauvignon, kända från Bordeaux, men kan även förekomma på egen hand. De bästa vinerna på Sangiovese odlas i vinregionen Chianti med omnejd, och du hittar även druvan i andra odlingsområden som Rumänien, Kalifornien, Australien, Argentina och Chile. Lagras druvorna på nya ekfat får vinet en tydlig smak av rostat kaffe och mörk choklad. I Toscana förekommer dessa främst från Chianti Classico, Brunello di Montalcino och i viss mån även Vino Nobile de Montepulciano och Carmignano.

Sangioveses karaktär

Druvan utmärks av bra syra, rik frukt och tanninstruktur med doft av kryddor och körsbär. Tanniner är den garvsyra som finns naturligt i vindruvans skal och ger vinets dess karaktär. Sangiovese kan även beskrivas med smak av viol, tomat, örter och te. Ett lite enklare sangiovesevin bör drickas inom några år, medan de finare vinerna från exempelvis Chianti och Brunello di Montalcino med fördel vinner på att lagras, ibland uppemot femton till tjugo år.

Vin i kombination med mat

Viner från Sangiovese passar ofta till rätter som även de kommer från ursprungslandet Italien. Pasta, gärna med en god tomatsås, smakrika kötträtter och skandinaviska vilträtter är några exempel att nämna. Vinet kan med fördel drickas ihop med med mat som i sin ensamhet. Ost som passar bra ihop med druvan är parmesan eller pecorino, du kan också testa vinet till italienska charkuterier.

Sangioveses framtid ser ljus ut, då druvan fortfarande odlas i en väldigt liten omfattning utanför Italien. Dock ökar intresset, framförallt i Australien och USA och den nya världens vinintresse kommer troligtvis att öka omfattningen av odlingen även utanför ursprungslandets gränser.

 

Text: Madeleine Skiljaica
Bild: Pixabay

_________________________________________________________

Läs även

Det du behöver veta om Pinot Gris
5 smarta vinhacks

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer