Frankrike – problem för vinproducenterna

Trots bibehållen position som världsledande inom vinproduktion upplever Frankrike en tuff tid i och med senaste årens växlande väder – och starten på 2017 innebär fortsatta problem för landets producenter.

Italien producerar vissa år mer vin och både Spanien, Sydamerika och USA har på senare år seglat upp som utmanare till Frankrike när det kommer till vinproduktion.

Men trots detta finner man allt som oftast fransmännen i täten när det kommer till vem som har bäst rykte i vinvärlden. Med sina många områden spridda runt om i landet, där vinmakeri ligger i böndernas gener sen generationer, och sin enorma årsproduktion av både vitt, rött och bubbel är det trots allt få andra som kan mäta sig med Frankrike. Just bredden av produktionen har kommit att bli landets signum och varför man räknar dem som världens viktigaste vinland. Tillsammans med Spanien och Italien exporterar också Frankrike över hälften av världens vinvolymer.

frankrikes vingårdar druvor
Alsace, Bordeaux, Champagne, Bourgogne, Loire, Rhône – listan kan göras lång på distrikt där vinerna håller högsta internationella klass och har så gjort i århundraden. Fransmännen har också varit duktiga på att hänga med i utvecklingen kring ekologisk odling och har på ett smidigt sätt anpassat sig till nya regler och krav från konsumenter och lyckats behålla sin framskjutna position som ledande nation i världen.

Vädret skapar problem för dagens odlare

Men i fjol brottades landet med enorma problem där tidiga värmeböljor under våren följdes upp av onormala kallfronter som lamslog gårdarna runt om i Frankrike. Vinrankor som hade slagit ut tidigare än vanligt blev i många fall helt eller delvis förstörda då temperaturer på neråt 10 minus kunde uppmätas i sena april och även en bit in i maj. Även abnorma värmeböljor på sensommaren rubbade produktionens balans och landets odlare hävdar att de inte upplevt något liknande sedan 1991, då fransk vinproduktion också upplevde ett rejält bakslag som en konsekvens av instabila väderförhållanden.

Värst drabbade den här gången blev Champagne där produktionen föll med en hel tredjedel under 2016, men även Bordeaux och Bourgogne samt ett stort antal andra distrikt tvingades se sina produktionssiffror sjunka dramatiskt.
Totalt sett föll produktionen förra året till 43 miljoner hektoliter – att jämföra med de ca 48 miljoner landet producerade 2015.

Och 2017 har hittills inte ingivit något hopp om att årets skörd ska kunna fortgå i normal takt. Temperaturer på flera minusgrader under perioder i slutet av april satte återigen upp Frankrike för ett magert produktionsår. På flera håll har hela gårdars årsproduktioner dukat under och odlare satte tidigt in drastiska åtgärder som facklor och värmekaminer kring rankorna för att rädda så mycket av odlingarna som det bara var möjligt.

– Ingen vinmakare kan minnas att de någonsin tidigare har upplevt en sådan svår kyla, sa Julien Hubail, på Bugey vinförening i Lyon till nyhetsbyrån Reuters tidigare i maj.
Värst har köldknäpparna slagit mot landets mindre odlare som får räkna med att se sina omsättningar minska till följd av förstörda odlingar. Då dessa ofta har stora banklån att handskas med finns risken att man kommer se flera av de stora aktörerna på marknaden ta över mindre gårdar som en konsekvens av rådande omständigheter.

De gårdar med stort lager kommer kunna sälja tidigare årgångar men många producenter säljer en hel årsproduktion i bulk och det kan skapa problem för de som inte fått ut maximalt av sin skörd. Ytterligare konsekvenser av landets kris kan bli att priserna går upp vilket självklart kommer ha en inverkan på konsumenter runt om i världen.

Det finns hopp i mörkret

Förutom det faktum att Frankrikes vinodlare gått igenom liknande episoder förr, och kommit igen, finns andra ljusglimtar att peka mot i allt elände.

Många odlare lyckades rädda mycket av sina skördar med värmeanordningar och andra okonventionella metoder som helikoptrar och värmetält. En hel del bönder hjälpte dessutom varandra i arbetet med att elda i kaminer på odlingarna, då en del var bättre förberedda än andra och hade samlat på sig extra ved och kol som det delade med sig av.

På andra håll vittnar folk om att den sena upptiningen av jorden bär med sig en andra våg av knoppar som står redo att slå ut när värmen väl kommit för att stanna. Det kan rädda många odlares resultat på kortare sikt och täcka upp en del av det som gått förlorat. Dessutom var både 2015 och 2016 (trots frost även då) riktigt bra produktionsår sett över hela landet så det finns en stor reserv som producenterna kan sälja av i väntan på bättre säsonger.

Bättre rustade 2018?

Med tanke på att vädret skapat så pass stora problem för odlare de senaste åren torde de flesta ha lärt sig att man inte alltid kan lita på temperaturen under vårens första månader. Att gårdarna står bättre rustade inför kommande säsonger borde vara en självklarhet för landet som trots bakslagen är vinvärldens största affischnamn och som förhoppningsvis kommer fortsätta begåva oss med viner av absolut världsklass i många, många år framöver.
Text: Nicholas Bonde

Bild: Pixabay

 

Glöm inte följa oss på FACEBOOK och INSTAGRAM