Äntligen säsong för skaldjur där ostron är en stor favorit för många. Den lyxiga delikatessen kan serveras i många olika former och med olika tillbehör. Här är några tips för höstens skaldjurskvällar!
Ostron med champagnesmörsås eller kyld tomatsoppa
Den lyxiga delikatessen kan serveras på olika sätt, dock bör du inte krångla till det för mycket. Ge ostronen en lätt smakbrytning av en champagnesmörsås. Varför inte inte toppa en Gazpacho med lyxiga ostron.
Recept Ostron med Champagnesmörsås
Ingredienser
12 färska ostron i sina skal
1 schalottenlök
1 dl champagne, eller torrt vitt vin0,5 dl vitvinsvinäger
50g rumsvarmt smör
1 msk gräslök, finhackad
Citronklyftor
Gör så här
Skala och finhacka löken. Lägg den i en kastrull och tillsätt champagne och vinäger. Koka ihop till 1–2 msk silad lag. Koka upp lagen på nytt.Vispa i smöret klickvis strax före servering. Låt inte såsen koka. Tillsätt gräslök, droppa lite ljummen sås på ostronen och servera med en citronklyfta.
En lyxig delikatess i olika former
Lyxa till middagen med gratinerade ostron, där du enkelt blandar ihop en trevlig röra lök, crème fraishe, citronjuice och gräslök, som sedan fördelas på ostronen. Några minuter i ugnen och du har en ljuvlig rätt. Eller varför inte toppa ostronen med chipotle bourbon smör.
Recept – Grillade ostron med chipotle burbon smör
Ingredienser
12 ostron
2 vitlöksklyftor
55 gram osaltat smör
2 msk burbon
1 chipotle chili
2 msk honung
Gör så här
Blanda ihop alla ingredienser, bortsett från ostronen. Placera smöret på ostronen och grilla till smöret har smält.
Text: Redaktionen
Bild: Pixabay
_____________________________________________________________________
Redaktionen Rekommenderar
Såhär matchar du dryck till skaldjur
Rätt vin till fisk och skaldjur