Riesling – Tysklands signaturdruva

Det populära vinet kommer i många skepnader och kopplas starkt ihop med vinlandet Tyskland. Trots klimatförändringar och ett skiftande landskap produceras idag några av väldens bästa viner i Tyskland.

Vinland Tyskland består av tretton olika vinregioner och producerar flera miljoner hektoliter vin varje år, där störst del av vinproduktionen är koncentrerad till landets sydvästra del, längs Rhen och dess bifloder. Det är det vita vinet som dominerar i landet, och under artonhundratalet ansågs Riesling vara motsvarigheten till Bordeaux röda viner. Under nittiotalet kunde en flaska på lyxhotellen kosta tredubbelt så mycket som de stora namnen Lafite och Margaux, från Bordeaux. Med tiden har dock andelen röda viner trappats upp och sedan sent nittiotal har de blå druvsorterna ökat och tar idag upp en tredjedel av Tysklands vinodling. Ahr som är landets tredje största vindistrikt står för cirka sjuttio procent av druvan Pinor Noir (Spätburgunder) och är landets mest kända rödvinsregion. Andra bra regioner för röda viner är Pfalz och Baden. Med det sagt så är Tyskland i första hand ett vitvinsland och anses som världens mest dominerande Rieslingproducent, följt av USA, Frankrike och Australien.

Tyska viner drabbade under världskrigen

De tyska vinerna drabbades hårt under världskrigen och efterkrigstiden i Europa,
och att välja tyska viner föll sig inte helt naturligt längre. Med anledning av att Riesling är en väldigt krävande druva, var det många odlare som övergav den, vilket var till fördel för de nya lite mer lätthanterliga hybriderna som med sina stora skördar gav större vinster. 1971 implementerades en ny lag i landet ”odla så mycket du kan och försörj marknaden med medelmåttiga och dåliga viner i stor kvantitet”, och genom att täcka upp bristen av vinets koncentration tillsatte man socker, vilket resulterade i att sötma blev ett signum för dålig kvalitet. Druvan fick under en lång tid leva med ryktet om att vara en undervärderad druvsort och med ett rykte av att vara ett sött billigt vin, men saker och ting kom att förändras. Idag är den särpräglade druvsorten utan tvekan en av världens mest komplexa och finaste druva, och det är svårt att hitta en annan druvsort som återger den terroir där den växer lika tydligt som hos en Riesling. Druvans välbalanserade kombination av syra och extraktrikedom gör den enastående.

Druvan Riesling

Rieslingruvan växer som bäst i svalare klimat där den långsamt får mogna och möjlighet att få ut mycket aromer samt bibehålla syran. På grund av ett växlande klimat och påverkan av berg, sjöar och jordmån skiljer sig rieslingsvinerna åt. I Mosel i Tyskland producerar man viner med hög syra och med en mer tydlig stålighet, som tenderar ha bra restsötma. Medan man i Pfalz producerar mer torra, saftiga, fylliga och balanserade viner med en högre alkoholhalt. Pfalz sägs vara landets näst största vinregion och på grund av sitt behagliga klimat kommit att bli kallad för Tysklands Toscana. Riesling odlas på många ställen i världen och lyckas bra i länder med ett kallare klimat som, Kanada och Nya Zeeland, samt på många ställen i Nya världen.

Vinet med olika skepnader

Rieslingsvinerna kan komma i många olika skepnader, från torra viner till väldigt söta dessertviner, dock nästan alltid med en hög syra som balanserar upp sötman. Karaktären hos en ung Riesling går mot en blommig fruktig doft med inslag av äpple medan en mogen Riesling går mot honung och solmogen tropiskt frukt. Ett av de största skälen till druvans popularitet är att den passar bra till många olika sorters maträtter, samtidigt som den i sin enkelhet kan serveras som fördrink.

Text: Madeleine Skiljaica
Bild: Pexels

Läs även

Tyskland med bil

Upplev Amsterdam på hjul

Glöm inte följa oss på FACEBOOK och INSTAGRAM

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer