Vinresa till New York – Finger Lakes och Long Island

Vår bloggare Lovisa Mörner åkte på vinresa till New York och delade såklart med sig av sina erfarenheter och resan.

I april reste jag för första gången till New York för att direkt svänga förbi den stora staden och fortsätta ut till de närliggande vinregionerna Finger Lakes och Long Island. Det blev en annorlunda New York resa – nämligen mer av en vinresa, men den är väl värd att tala om, häng med

Fingers Lakes – besök på olika vingårdar

Första stoppet gjorde vi i Finger Lakes där vi besökte vingården Fox Run. På gården provade vi riesling, chardonnay och mousserande gjord på champagnemetoden som vi  även passade på att köpa med oss hem.

Andra stoppet var Atwater vineyards  där vi bland annat provade en god rosé och Cabernet Franc, som är en av de blå druvor som blir bäst i Finger Lakes.

vingårdar vinresa new york lovisa mörner

Atwater, Finger Lakes

Området har några få Bed and Breakfast och vi bodde kvar på en av dem, Glenora Inn. För att sätta guldkant på vistelsen var Glenora Inn även en vingård. Vi hade en bra och fin utsikt från rummets balkong, dessvärre erbjöds frukost endast på helgerna, middagen var helt okey, men skulle föredragit en mysigare lokal.

Andra dagen besökte vi två vingårdar som verkligen är värda att nämna; Red Newt för lunch (det finns knappt några andra vingårdar som erbjuder mat) och till sist Hermann J. Wiemer. Båda har riktigt bra riesling, medan Wiemer även hade väldigt fint rött vin på Cabernet Franc, likaså bubbel, rosé och sött vin.

vingårdar vinguide new york vinmakare vingård

Sista stoppet var hos svenska vinmakaren och delägaren Oskar på Hermann J. Wiemer.

Hermann J Wiemer har ett vin på Beställningssortimentet men det verkar ha varit så populärt att det är tillfälligt slut.

Normalt kan du hitta det här: Riesling Dry, 2015

Long Island – vinetiketter och rosévin

Nästa dag fortsatte vi hela vägen till Long Island från Finger Lakes, en resa på cirka åtta timmar efter fler stopp på outlets som låg längs vägen.

Jag bara älskar denna etikett Cool as well, och bubblet var ganska gott också, även om Wölffer generellt var något dyrt (det ligger ju också på den rika, södra delen av Long Island).

vingård vinguide new york 

Wölffer Estate beställde vi en tasting meny plus charkuterier som var så här fin. Vinerna var bra, i synnerhet Summer Rosé samt Christian’s Merlot

 vingårdar vinresa vingård vinguide new york

 vingårdar vinresa vingård vinguide new york

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag upplevde Wölffer Estate’s somriga rosé på Cabernet Franc som deras mest prisvärda vin där och då

Vingårdar – Macari och Shinn Estate

På den norra gaffeln besökte vi två vingårdar som jag varmt kan rekommendera – Macari och Shinn Estate.

Vi besökte även Shinn Estate på North Fork Long Island, New York. En vingård som odlar holistiskt och endast använder naturliga metoder. De var även dem väl värda ett besök!

 vingårdar vinguide new york vinresa

Sådär, nu hoppas jag att Du blivit sugen på att besöka några lite mer okända men mycket trevliga vinregioner, inte minst att du fått lite nyttiga tips inför din nästa New York-resa!

 

Text och foto: Lovisa Mörner
Bild: Pixabay

______________________________________________________________________

Redaktionen Rekommenderar

Italiens top 5 bästa städer att besöka

Upplev Tyskland med bil – här är en guide