Spanska druvor – här är en guide

Spaniens stora matkultur bjuder på en stor bredd av gastronomiska maträtter, där vinerna spelar en stor roll. Vi har kikat närmare på de välkända druvsorterna – här är en guide på 7 druvor från Spanien

garnache druvor spanien

Garnacha (Grenache)

Denna druva trivs i ett varmt klimat och ger smakrika robusta viner med en relativt hög alkoholhalt. Garnacha är en svårodlad druva, men när man lyckas har den fantastisk potential. Druvan har en hög syra och låg tanninhalt, med smak av mörka bär.

Tempranillo

Druvan som de allra flesta förknippar med spanska rödviner och odlas främst i norra och mellersta Spanien. Tempranillo mognar relativt tidigt och trivs bra i områden med ett svalare klimat. Många Tempranillodruvor lagras på ekfat och ger en smak av vanilj. Druvans doft beskrivs ofta som kryddig, med inslag av fat, vanilj, torkad frukt och örter.

druvor spanien

Graciano

En blå vindruva som ofta förekommande som blanddruva i Riojavinerna. Det är en svårodlad druva men med stora potential. Graciano har en hög syra och låg tanninhalt, med smak av mörka bär. Druvan gör smakrika och aromatiska viner.

Viura (Macabeo)

En vanlig förekommande grön druva från landets norra delar. Macabeo är den viktigaste gröna druvan i Rioja, men används även i Cava från Katalonien, där det mousserande vinet framställs enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. Viura ger neutrala viner med relativt hög syra.

 

Xarel-Lo

En unik vitvinsdruva från Katalonien. Druvan ger en stor avkastning av robusta viner med bra sockerhalt, vilket ger en hög alkoholhalt och fruktsyror med en bra struktur. Xarel-Lo blandas ofta med Macabeo och Parellada för framställning av mousserande viner.

Albariño

Druvan odlas mest i Galicien i nordvästra Spanien och ger friska och fruktiga viner med doft och smak av aprikos, persika och grapefrukt. Albariño ger lätta, friska och lätt pärlande viner, där de bästa vinerna anses komma från området Rías Baixas i västra Spanien.

Parellada

Ljus druva från Katalonien där druvorna ofta blandas ofta med Xarel-lo och Macabeo. Druvan bidrar med aromer av gröna äpplen och blommor till cavatanninerna. Genom att blanda in Sauvignon Blanc eller Chardonnay görs också en del bordsviner av Parellada.

 

Källa: Systembolaget
Bild: Pixabay


Redaktionen Rekommenderar

Sangiovese – Italiens mest odlade druva

Druvan Pinot Gris

 

Följ Vinsider på Facebook och Instagram!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.