Spanska viner – i kombination med mat

Spanien är ett mångfacetterat land med många lokala matkulturer. Med ett svalare klimat i norr till ett mycket hett i söder, ändras stilen på vinerna och vad som står på bordet. Här kommer fyra klassiska vin- och matkombinationer från några av de mest renommerade vinregionerna i Katalonien, Galicien och Rioja

Har du besökt Katalonien är det hög sannolikhet att du blivit serverad Cava till salthaltiga charkuterier. Cava är naturligtvis inte en likformig bubblig dryck utan sträcker sig från unga fruktiga viner, till rosé och lagrade viner med toner av bakat äpple och mandel. För att generalisera fungerar Cava till en mängd olika tapasrätter, där ett säkert kort är de lokala charkuterierna Jamon Ibérico och chorizo.

 

priorat vingård

Priorat – mat och vin i kombination

Katalonien är hem för det fylliga rödvinet på druvan Garnacha (Grenache) från Priorat. Vinet görs sällan på hundra procent Garnacha utan blandas ofta med druvor som Cariñena (Carignan), Cabernet Sauvignon, Syrah, och Merlot – för att ge vinet en kompletterande egenskap. Tack vare regionens mineraliska skiffer och kvartsrika jordmån – lokalt kallat llicorella, hittar du många spännande viner i Priorat.

Vinregionen har mörka, sträva viner med röd frukt, kryddor och hög alkohol, och då vinerna smakar mycket kan det vara för delaktigt att servera mat till som inte blir övermannat av vinet. En Priorat passar bra till smakrika kötträtter som den traditionella spanska grytan – rabo de toro estofado (oxsvans i olika former) eller recept baserat på rödvinssås med katrinplommon, för att nämna få. En äldre mer avrundad Priorat kan med fördel avnjutas tillsammans med lagrade smakrika ostar. 

 

skaldjur vin

Albariño – till havets läckerheter

I det regnrika Rías Baixas i nordvästra Spanien hittar du ett populärt vitt vin på druvan Albariño. För att behålla den friska frukten framställs vinerna vanligtvis utan användning av ekfat. Med en hög syra, mineraler och fruktiga toner som ananas, grönt äpple och citron, anses vinet passa fint till fisk och skaldjur som ceviche och grillade lokala läckerheter som havsaborre, sardiner och ostron, för att nämna några.

En annan mer oväntad matchning är Pimientos de Padrón – små mörkgröna paprikor som grillas i olivolja och toppas med grovt salt, som kommer från området runt staden Padrón i Rías Baixas.

 

rödvin rioja druvor

Rioja – vin i fler olika stilar

I Rioja finns kända Tempranillo-baserade viner i fler olika stilar – baserade på den traditionella fatlagrade stilen som länge utmärkt Rioja till kraftiga röda viner, framställda på ett mer modernt sätt av nyare producenter. En röd Rioja är inte oväntat en utomordentlig match till regionens rustika mat som grillat lamm eller den lokala rätten, Rioja-style potatis med chorizo – en enkel gryta med olivolja, stekt potatis, vitlök, lök, chorizo och pimentón.

Har du läst så här långt är du säkert inte ointresserad av mat och vin – fortsätt inspireras av det spanska köket och de fantastiska viner som finns runt om i landet.

 

Text: Lovisa Mörner
Bild: Pixabay & Pexels


Redaktionen Rekommenderar

Mat och vinmatchning – detta ska du tänka på

Rött vin till kryddig mat – på EAT

Glöm inte följa oss på FACEBOOK och INSTAGRAM!

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.