Rätt vin till kryddig mat – besök på EAT

Lovisa Mörner tipsar om en bra restaurang och som vanligt delar hon med sig av en trevlig vinmatchning till maten!

Igår åt jag middag på Bistro EAT i Mood-gallerian, Stockholm för första gången. Hade endast besökt deras lunchhak tidigare, mycket bra lunch för övrigt med utomhusterrass och där dryck, sallad och kaffe ingår vilket det sällan gör numera i city – stort plus. Min pojkvän älskar asiatisk mat så det var förvånande att jag inte varit här tidigare och hade desto högre förväntningar.

Bistro EAT

På Bistro EAT delar du med fördel på rätterna med ditt bordssällskap och det finns en hel del trevligt att välja på. Vi började med olika dumplings där en friterad pumpa-krispig anka tog hem priset. Skogschampinjonen med tryffel och fläsk var också superläcker. Till det drack vi en Riesling från Mosel (Shiefer Riesling Trocken 2016) som var enkel, lite lätt, med liten sötma och citrus. Den passade fint till den kryddiga maten, men var annars inte så speciell.

När du äter Asian fusion och kryddhet mat i allmänhet tycker jag att ett vitt vin med restsötma, eller ett halvtorrt vitt vin, slår det mesta.

Vinet får även gärna ha en hög syra så att den fungerar till de fettrika rätterna. Båda dessa egenskaper har ofta en Riesling från Tyskland, varför det brukar vara ett säkert kort (undvik de som är snustorra).

EAT restaurang

När vi sedan tog in mer köttiga rätter ville sällskapet gå över till rött och då valde vi en riktigt fin Pinot Noir från Oregon, USA. Oregon är en riktigt häftig, lite nyare vinregion som bl.a. är känt för sin Pinot Noir då delar av regionen har ett klimat som lämpar sig mycket väl för odling av druvan. Vinet har förutsättningarna att få en fin struktur, lättare fyllighet och en bra syra så att det inte faller platt som andra lite mer syltiga varianter av Pinot Noir kan göra (t.ex. när den odlats på varmare platser). Här föredrog vi detta vin framför en lite stramare Pinot Noir från Bourgogne, då det har lite mer fruktsötma som gör sig väl med den kryddiga maten.

För att sammanfattaom du vill dricka rött till kryddig mat rekommenderar jag helt klart ett lättare, fruktigt rödvin med låg strävhet; en sträv Barolo eller liknande blir ännu strävare vilket inte är så trevligt, då kryddhetta förstärker beska och strävhet i vinHet mat gör även att vinets syra känns lägre, vilket är perfekt om du normalt tycker att vinet smakar syrligt.

Andra röda druvor som ofta fungerar bra med kryddhet mat är Gamay och Kadarka som båda ger osträva, fruktiga viner.

bistro eat

EATs laxsashimi med sesam i soyasås var riktigt god. Deras ”bordsgrill”: ankbröst ”Beijing duck” med pannkaka med och tillbehör skulle jag heller inte missa om jag var du. Föredrar du en hel ”Peking-anka” får du dock tänka på att beställa den en vecka i förväg…

eat bistro restaurang middag

Oxtartaren var en höjdare, inte minst till vinet, mums!

Text & Bild: Lovisa Mörner

_________________________________________________________

Läs även

Vin i maten – detta ska du tänka på

Ost och Vin matchning

Inga kommentarer

Stängt för kommentarer