11 myter om alkohol – här är en guiden

Det finns många olika påståenden om alkohol och vad den gör med din kropp – Här är en guide på vad som verkligen är sant och falskt!

myter alkohol huvudvärk

Huvudvärk av mörk alkohol – sant eller falskt?

Detta är sant då mörk alkohol som rödvin,whiskey, konjak och andra mörka alkoholdrycker innehåller flera hundra olika ämnen. Det bildas biprodukter vid alkoholframställningen som kan ge allergiska reaktioner. Biprodukterna finns i en mindre grad i ljusa drycker som exempelvis vitt vin. Det är därför mörk alkohol ofta ger en värre baksmälla än en ljus alkohol.

myter alkohol skadligt

 

Det är mindre skadligt att dricka lite varje dag!

Detta påstående är sant! Genom att sprida ut drickandet jämnt över veckan, minskar risken att fastna i ett alkoholberoende. Då du blir berusad tenderar du skjuta en del på toleransnivån, vilket i slutändan kan resultera i ett alkoholberoende. En kraftig berusning sliter också hårt på kroppens organ, slemhinnor med mera. Du bör däremot inte göra det till en vana att dricka lite varje dag i kombination av att över helgen dricka dig full – ett mönster som i takt med den kontinentala dryckeskulturen som blandats med våra nordiska vanor, blivit allt vanligare

myt alkohol hjärnceller

Dör tusentals hjärnceller när du tar en nubbe?

Såklart inte! Detta är ett falskt påstående. Däremot kan hjärnan skadas om du regelbundet super dig kraftigt berusad. Forskare har också noterat att kopplingarna mellan hjärncellerna försämras eller försvinner vid alkoholintag, vilket innebär att cellerna inte kan kommunicera lika effektivt.

myter alkohol kaffe

Kan man nyktra till av kaffe?

Kaffets enda välgörande egenskap i detta sammanhang är att det tar en viss tid att dricka det. Med andra ord en falskt myt. Som berusad blir du ibland påtvingad stora doser kaffe med motivering att du ska tillnyktra, du blir såklart lite piggare av koffeinet, men inte nykter. Precis som alkohol är koffein vätskedrivande så man bör vara nogrann med att komplettera med mycket vatten för att undvika vätskebrist.

myter alkohol öl vitaminer

Är öl ett bra kosttillskott mot hår och naglar – myt eller ej?

Falskt – även om öl innehåller små mängder av B-vitamin, klassas dessa inte som en bra vitaminkälla. För det första driver alkoholen i ölen ut vätska och eftersom B-vitaminer är vattenlösliga vitaminer följer de därför med den ökade urinmängden som alkoholen orsakar. För det andra kräver nedbrytningen av alkohol ett B-vitamin som heter niacin. När vi dricker alkohol förbrukar vi en större mängd niacin än normalt och mängden B-vitamin i blodet blir därför lägre efter några öl.

myter alkohol

Blir man tjock av alkohol?

Då alkohol innehåller en stor mängd kalorier är detta ett sant påstående. Om du dricker ett glas vin eller en öl får du i dig cirka hundrafemtio till tvåhundrafemtio kalorier, vilket kan jämföras med om du äter ett wienerbröd. Dock har modern forskning visat på att kalorierna från alkohol har en mindre förmåga att göra dig fet än kalorier från exempelvis fett eller kolhydrater. Det finns en teori om att alkoholen ökar kroppstemperaturen och att en del av alkoholens kalorier försvinner som värme. I motsats till vad de flesta tror innehåller vin och ren sprit få kolhydrater (till skillnad från öl, söta likörer och läsken eller juicen som man ofta blandar spriten med). Tack vare att förbränningen av alkoholen i levern prioriteras framför andra ämnen,skjuts förbränningen av exempelvis fett upp. Vill du då gå ner i vikt bör du undvika alkohol, oavsett om du räknar  kalorier eller kolhydrater i din kost.

myter alkohol champagne

Blir man spralligare av champagne än av andra alkoholhaltiga drycker?

Då vissa alkoholhaltiga drycker snabbare går ut i blodet än andra är detta sant. Champagne är ett att nämna. På grund av kolsyran i drycken absorberas champagnen snabbare i tolvfingertarmen och tunntarmen. Drickandet har ju också stora psykologiska effekter och många tester visar att det är våra förväntningar på alkoholen som gör att vi beter oss berusat. Champagne är ofta förknippat med fest och lyx och stärker sannolikt glädjeeffekten ytterligare, vilket gör att vi känner oss lite spralligare. Men i kemisk betydelse spelar det ingen roll vilken typ av alkohol vi dricker. De kemiska effekterna av en whiskydrink, ett glas champagne eller en starköl med samma alkoholstyrka är desamma.

myter alkohol rödvin

Huvudvärk av rödvin – stämmer detta?

Ja, det stämmer. Främst med anledning av att en del av oss är överkänsliga mot vissa ämnen i vinet, främst histamin. Överkänsligheten kan ta sig flera uttryck, bland annat i huvudvärk, men också i hudrodnad och utslag.

myter alkohol

Är rött vin nyttigare än vitt vin – sant eller en myt?

Då röda viner innehåller fler antioxidanter än vitt vin, kan vi dra slutsatsen att detta skulle kunna vara ett bättre alternativ. Med andra ord är det ett sant påstående. Vill du vara nyttig finns det dock bättre alternativ. Den antioxidant som påstås ha den starkaste effekten är resveratrol. Det finns extra mycket av detta ämne i röda viner tillverkade av druvan Cabernet Sauvignon.

myter alkohol snygghet

Blir man snygg av att dricka sprit?

Detta kan tolkas som en definitionsfråga, men då många av oss påstår att vi blir snyggare efter några glas tolkas detta påstående som sant. När en stor mängd människor gemensamt tycker samma sak, kan det omöjligen vara fel. Även om det varit något knepigt för författaren att verifiera detta påstående

myt alkohol

Kan man banta med hjälp av vitt vin?

Det är såklart en myt och falskt. Att dricka alkohol är kort och gott ett enkelt sätt att gå upp i vikt på!

 

Källa


Redaktionen Rekommenderar

9 roliga saker du inte visste om Champagne

Roliga fakta om vin 

2 Kommentarer
 1. BRA info och välskrivet
  men
  det stämmer INTE att CS har extra mycket resveratrol.
  Det är mycket komplicerat och mycket varierande från druva till druva och region och årgång.

 2. B-vitaminer är inte speciellt vattenlösliga! I alla fall inte B3 och B5.
  Jag tar dessa som kosttillskott i ett glas vatten eftersom kapseln är för stor för mig.
  Och de löser sig mycket dåligt i vattnet!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.