Champagne ger en känsla och smak av lyx och är ett kvalitetsvin med en härlig smakbredd. Du kan med fördel kombinera champagne med olika snacks för en mer angenäm smakupplevelse. Här har du två bra tips på snacks som passar bra till Champagne. Bakom recepten står Anette Rosvall.
Blanc de Blancs – kombinera med sälta
Normalt säger man att motsatser drar sig till varandra och en mer otippad bra matchning till en Blanc de Blancs är chips, som gör en klockren matchning. Syran och stringensen i den eleganta champagnen behöver salt och fett – vilket är precis vad chips och majonäs har att erbjuda.
Hemmagjorda chips
4 personer
500g valfria rotfrukter, exempelvis rödbeta, potatis eller palsternacka.
4 dl neutral olja
flingsalt
Till servering – Majonäs
4 msk vitvinsvinäger
2 msk limesaft
1 knivsudd senap 1 äggula
3-5 dl netral olja
salt och svartpeppar
Gör så här
Rotfrukter (gärna ekologiska). Skrubba dem ordentligt och skiva i tunna skivor, gärna med en mandolin.
Skölj skivorna och låt dem torka på en kökshandduk innan du friterar dem.
Häll i cirka tio centimeter olika i en kastrull och värm till 180 grader. Lägg i några rotsaker åt gången och fritera tills de fått färg och är knapriga. Rödbetor kan färga av sig så fritera den sist.
Tips: sätt inte på fläkten och ha alltid ett lock nära till hands. Om det börjar brinna lägger du på locket direkt och stänger av värmen på spisen. Olja som blir för varm ryker, så se till att hålla temperaturen.
Majonäs
Se till att alla ingredienser är rumstempererade. Rör ihop vinäger, limesaft och senap, vispa fluffigt tillsammans med äggulan. Vispa ordentligt samtidigt som du låter oljan åka ner i äggvispet. Vispa ordentligt tills du har den tjocklek du vill ha på majonäsen. Smaksätt med salt och peppar.
Ostkex – lyxigt tillbehör till champagne
Använd de gamla ostkanterna och gör en lyxig ostkaka – en perfekt matchning till ett glas bubbel.
Ostkex
cirka 30 kex
1 liten näve melonkärnor eller pinjenötter
2-3 dl vetemjöl
150g smör
150g fint riven ost
1 nypa salt
1 nypa italiensk örtkrydda
1 dl fint strimlade oliver i olika färger
Gör så här
Rosta kärnorna eller nötterna i en panna, låt dem svalna och grovhacka dem.
Rör ihop alla ingredienser. Beroende på vilken ost du använder och hur fuktig den är behövs mer eller mindre mjöl, börja med 2 dl och fyll på tills degen håller ihop.
rulla degen till en rulle, plasta in den och låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter eller över natten.
Skär degen i skivor, lägg dem på en bakplåtspapper och grädda i 200 grader i 10 minuter, eller tills de blivit gyllene. Låt svalna och servera till champagne.
Tips på champagne
En torr och aptitretande champagne med inslag av röda äpplen, grillad citron och brioche. Kan beställas här.
En frisk och elegant smak med toner av moget päron, citrusskal, gröna äpplen och grapefrukt, med mindre toner av mineral. Kan beställas här.
Källa: Kokboken Mat & Vin
Bakom recepten: Anette Rosvall
Fotograf: Charlotte Gawell
Förlag: Semic
Redaktionen Rekommenderar
Champagneglaset som rymmer en hel flaska
French 75 – klassisk champagnedrink
Glöm inte följa oss på FACEBOOKoch INSTAGRAM!