Fleur du Cap Chardonnay – med en härlig citruston

FAKTA


Artnr: 2015
Land: Sydafrika
Pris: 100 kr
Alkoholhalt: 13,5 %
Producent: Bergkelder
Leverantör: Janake Gine Group
Smak: Smaken är medelfyllig med utmärkt fruktsyra. Man anar en härlig citruston med ett lätt inslag av tropisk frukt, jäst och en aning ek.
Användning: Fågel, mingel och skaldjur.

PASSAR TILL: fogel  

SÖTMA: ♦♦♦♦♦♦♦♦
FYLLIGHET: ♦♦♦♦♦♦♦♦
FRUKTSYRA: ♦♦♦♦♦♦♦♦

KAN BESTÄLLAS HÄR

Fleur du Cap

Fleur de cap chardonnayKlimatet, jordmånen, höjd över havet och sluttningarnas lägen är utvalda för att kunna erhålla så mycket karaktärsvariationer som möjligt.

Klimatet är milt och vingårdarna ligger sydliga och östliga sluttningar vilket ger ett naturligt skydd mot den sena eftermiddagssolen. Kalla vindar från Atlanten garanterar garanterar långsam mognadstakt av druvorna. Jordmånen är väldränerad och har hög förmåga att behålla vattnet, något som skyddar vinstocken från uttorkning. Druvorna skördades från mitten av februari till början av mars. I källaren klarnades juicen och odlad jäst tillsattes. Alkoholjäsningen startade för tjugo procent av vinet i rost- fria ståltankar för att sedan flyttas till franska och amerikanska ekfat där jäsningen avslutades. För den återstående delen, åttio procent, skedde alkoholjäsningen i rostfria ståltankar tillsammans med femtio procent franska ekfat och femtio procent amerikanska ekfat.

Allt vin lagrades sedan i ekfat under fyra månader där jästen regelbundet rördes runt för att försäkra sig om att få ett rikt och fylligt vin. Dru- vorna kommer från vingårdar i Stellenbosch, Sommerset West, Malmesbury, Elgin and Robertson. “Viticulturist” är Bennie Liebenberg, källarmästare är Andrea Freeborough och vinmakare Pieter Badenhorst. Denna fleur du Cap Chardonnay är medelfyllig med utmärkt fruksyra i kombination med ett mycket lätt inslag av ek. Här finns också en härlig balans mellan sötma och syra som dröjer sig kvar i en relativt lång eftersmak.

Vinet är färdigt att dricka nu men går att spara i ett par år om perfekt lagringsmöjlighet finns.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.