Torrontés Piatelli – friskt och aromatiskt vitt vin

FAKTA


Artnr: 6576
Land: Argentina
Pris: 79 kr
Alkoholhalt: 13 %
Producent: Kiviks Musteri AB
Leverantör: Åkesson Vin
Smak: Torrt, friskt och aromatiskt vin med inslag av jasmin, fläderblom, litchi, vit persika och citrus.
Användning: Serveras vid cirka 8°C till rätter av fisk eller kyckling, gärna i asiatisk stil.

PASSAR TILL: 

SÖTMA: ♦♦♦♦♦♦♦♦
FYLLIGHET: ♦♦♦♦♦♦♦
FRUKTSYRA: ♦♦♦♦♦♦♦♦

KAN BESTÄLLAS HÄR

Torrontés Piatelli

Piatelli torrontesSpanjorerna planterade de första druvorna i Argen- tina på 1550-talet och under invandringsvågen i slutet av 1800-talet kom även en mängd nya druvsorter. Vid Andernas fot, från Salta till Río Negro men framför allt i Mendoza, fann de ett idealiskt klimat och med torrontés och malbec som fanbärare har de argentinska vinerna nu börjat erövra världen.

Torrontés Piatellis druvor kommer från vinodlingar från Cafayate som ligger i Saltaprovinsen i nordvästra Argentina. Torrontés är en av de mest odlade druvorna i Argentina och trivs när det är torrt och blåsigt. Druvan blir som bäst i de norra, svalare delarna av landet och handplockas under de två sista veckorna i februari.

Druvorna avstjälkas för att sedan kylas ned till tio grader innan de pressas. Därefter ligger de på jäsning med nittiosju procent av musten på ståltankar och resterande tre procent på ekfat med utvalda jäststammar, vid en temperatur av tretton grader, i en månad. Efter avslutad jäsning blandas vinet och vilar tillsammans med sin jästfällning på ståltankar i tre månader, för att sedan buteljerades. Avslutningsvis vilar vinet på butelj i tre månader hos producenten innan det går ut till försäljning.

Torrontés Piatellis vinner inte på lagring utan bör drickas ungt. Vinet ger en blommig, aromatisk doft med inslag av fläder, päron, litchi och nektarin. Serveras vid cirka 8°C till rätter av fisk eller kyckling, gärna i asiatisk stil.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.