Fine dining vett och etikett – så här gör du

Det är inte helt lätt att hålla koll på allt när det kommer till vett och etikett. Därför har vi tagit reda på nio viktiga punkter om vad som gäller – Här är guiden som hjälper dig bli expert till nästa middag!

Etiketten fine dining ter sig något annorlunda på en restaurang än vid en privat middag. Dock ter sig situationerna ofta efter samma riktlinjer, där ett grundläggande bordsskick som att sitta upprätt och tugga med stängd mun är nödvändiga. Du behöver inte oroa dig, när du tagit del av dessa briljanta tips kommer du vara expert!

vett och etikett middag bordsplacering

Sätt dig till bords – vett och etikett

Du står alltid kvar bakom din stol tills värden är på plats och ger en signal till att du får slå dig ner. Det finns ett uttryck för detta som lyder ”att besätta en taffel”. Bordsdamen sitter alltid till höger om mannen och vid en representation sitter hedersgästen till höger om värden.

Samtala med ditt bordssällskap

För ett samtal med ditt sällskap, där lämpliga samtalsämnen kan vara väder och vind, miljö, inredning, hemmet och så vidare. Tänk på att inte bli för privat med en person som du inte känner.

fine dining vett och etikett middag regler

När är det tillåtet att börja äta och dricka?

När din värd har utbringat en välkomstskål kan du som gäst dricka en första klunk av vinet. Du väntar alltid på att värden sagt ”var så god” eller själva börjat äta innan du själv tar första tuggan av din mat. Sitter man vid fler småbord, väntar man artigt tills alla gäster på bordet blivit serverad sin mat.

Bordsdam – vad gäller vid vett och etikett?

Mannen ska först hjälpa sin bordsdam och efter att hon satt sig ner själv sätta sig och ansluta till sällskapet. Mannen ska dra ut stolen och kvinnan ska lita på att mannen sköter sin uppgift och sedan skjuter in den igen. Kvinnans väska klan hänga över stolsryggen eller på kvinnans axel, alternativt läggas i knät eller bakom ryggen.

fine dining vett och etikett servett

Vad gör du med servetten vid fine dining?

Du placerar alltid servetten i knät efter att du satt dig ner. Det är helt okey att dricka av vattnet och smaka lite av brödet som står framme innan värden gett signal om att börja äta.

Grundläggande bordsskick – detta ska du tänka på

Att smaska, sörpla eller prata i mun är helt oacceptabelt, likaså peta i tänder, sminka sig eller dra i håret. Du placerar aldrig några armbågar på bordet, detta gäller även för väskor, snusdosor, cigarettpaket eller andra liknande föremål. Tänk på att aldrig stoppa kniven i munnen, det är enbart godkänt vid en kräftskiva.

fine dining vett och etikett bestick

Bestick – vad ska du tänka på?

Du håller gaffeln i vänster hand och kniven i höger, tänk på att alltid använda dem samtidigt. Mat som inte behöver skäras kan givetvis ätas med enbart gaffel. Pausar du under middagen ska besticken placeras ”tjugo i fem”, lägg dem aldrig som åror, lutandes över tallriken. När du ätit klart placerar du besticken på ”tjugo över fyra”, som markering till serveringspersonalen att du ätit klart.

En skål enligt etikettlagen

Håller värden ett välkomsttal utbringas en välkomstskål. Ta glaset i höger hand och skåla. Mannen skålar alltid med sin bordsdam, damen till vänster och damen mittemot. Var noga med att se den person du skålar med i ögonen, vänta några sekunder och sätt sedan ner glaset. Att lämna fettfläckar på glaskanten är ofräscht, undvik detta genom att badda läpparna med servetten, precis innan du dricker.

fine dining vett och etikett tacktal

Att tänka på vid tacktal

Ett tacktal håller man när all fått något att äta och dricka. Finns det en hedersgäst bör hen nämnas i talet. Beroende på tillställning kan talet hållas spontant eller via en toastmaster eller toastmadame, om det finns en sådan. Lagom tid är cirka fem minuter. Hälls det inget välkomsttal förväntas inte heller ett tacktal.

 

Text: Madeleine Skiljaica
Bild: Pexels

_________________________________________________________

Läs även

Vin till kyckling – det här ska du tänka på

Stockholms bästa hotellbarer

 

 

 

 

 

 

SparaSpara