Gör pintxos på fem olika sätt. Använd dig av kyckling, rotselleri, omelett, potatis eller sardeller. Passar perfekt på ett festligt buffébord!
Pintxos på fem olika sätt
Portioner 4 portioner
Ingredienser
Rotselleri med färskost och örter
- 100 g rotselleri
- 8 st små yoghurtbollar palestinsk ost
- 1 msk olivolja
- salt
Oliver, sardeller och inlagd pimiento
- 8 st små pimientos inlagd stark paprika
- 8 st fina sardellfiléer
- 16 st gröna urkärnade oliver
Grillad kyckling, sparris och citron
- 2 st kycklinglår urbenade
- ¼ inlagd citron går även bra med färsk citron
- ½ st citron saften
- 4 st grön sparris
- salt
Omelett med timjan och rökt lax
- 3 st ägg
- 1 tsk hackad färsk timjan
- 2-3 msk kaffegrädde
- 2 tsk smör
- salt och peppar
- 2 skiva kallrökt lax or
Färskpotatis
- 100 g färskpotatis
- 1 liten knippa dill or
- dl ca ½fint hackad gräslök
- 5 g smör
- salt
Instruktioner
- Rotselleri med färskost och örter
- Skala och skiva rotsellerin i ca 1-2 cm tjocka skivor. Olja in skivorna och salta lätt. Grilla rotsellerin eller stek den (ca 4-5 minuter) tills den har fått fin färg.
- Skär rotsellerin i munsbitar och lägg en liten yoghurtboll på varje bit. Stick en tandpetare igenom och lägg upp på ett serveringsfat.
- Oliver, sardeller och inlagd pimiento
- Trä pimientos, sardell och oliver på tandpetare och lägg upp på ett serveringsfat.
- Grillad kyckling, sparris och citron
- Hacka den inlagda citronen och gnid in kycklingen med denna och lite pressad citronsaft. Låt kycklingen marinera i ca en timme.
- Grilla kycklingen tills köttet är vitt och fint rakt igenom, ca 10-15 minuter beroende på värmen på grillen, och grilla även sparrisen hastigt, ca 2 minuter tills den har fått fin färg.
- Skär kycklingen och sparrisen i munsbitar och trä en bit sparris och kyckling om vartannat på en tandpetare och lägg upp på ett serveringsfat.
- Omelett med timjan och rökt lax
- Knäck äggen i en skål och rör samman äggen med en gaffel tillsammans med timjan, kaffegrädde och ca ½ tsk salt och lite nymald svartpeppar.
- Hetta upp ett litet omelettjärn och klicka i smöret. När smöret har slutat att bubbla är det dags att hälla i omelettsmeten. Dra smeten mot mitten av stekpannan med hjälp av en smörkniv eller gaffel så att omeletten blir jämnt stekt ca 2-3 minuter. När den har fått fin färg i botten är det dags att vända den som en pannkaka och även ge den fin färg på andra sidan ca 1 minut.
- Lägg upp på en tallrik och skär sedan omeletten i tårtbitar. Lägg en liten skiva kallrökt lax på vare bit. Stick en tandpetare igenom och lägg upp på ett serveringsfat.
- Färskpotatis
- Tvätta och koka potatisen i lättsaltat vatten med lite av dillen ca 15 minuter.
- Bryn smöret i en liten kastrull på medelhög värme tills det är nötigt brunt och har en härlig karamelldoft ca 10 minuter.
- Hacka resten av dillen och blanda med gräslöken, skär potatisen i munsbitar och lägg dessa i smöret. Häll i de hackade örterna och salta lätt.
- Trä en bit potatis på tandpetare och lägg upp på ett serveringsfat. Servera genast innan smöret hinner kallna och stelna.
Anteckning
Recept & Bild: SVT Recept
Bild: _________________________________________________________
Bild: _________________________________________________________